Vikko 27 Sotkat

Määritysvisa 2020

Viikko 27: Sotkat

 

Sotkavisaan osallistuneet määrittäjät tunsivat visan kuvat 63% osumatarkkuudella, joten haastetta tässäkin visassa riitti. Kukaan vastaajista ei yltänyt yli 90% oikeinmääritykseen. Jotkut kuvat olivat yksinkertaisesti hankalia, koska erityisesti naaraspukuisten sotkien määrittäminen ei ole helppoa. Tässä muutaman pähkinän ratkaisut.

Tukkasotka

Aytful n.jpg

Kuvan tukkasotkanaaraan tunsi vain 21% vastaajista. Lapasotkaa ehdotti 42%, ruskosotkaa 21% ja pikkulapasotkaakin 16%. Tällä tukkasotkayksilöllä on nokan tyvellä keskimääräistä enemmän valkoista, mikä saa sen nopeasti katsottuna näyttämään lapasotkalta. Maastossakin on syytä muistaa, että tukkasotkan nokantyvi voi olla valkoinen. Linnun pään muoto paljastaa lajin, sillä niskassa näkyy hiukan töyhdön aiheuttamaa kulmikkuutta. Lapasotkan pää olisi pyöreämpi. Naaraspukuisella lapasotkalla valkoista olisi nokan tyvellä vielä enemmän ja myös korvan seudulla olisi vaaleampi alue. Lisäksi nokan kärjessä on liikaa mustaa lapasotkalle, jolla vain aivan nokan kärjessä on musta "kynsi". 
Kuva: Raju Kasambe

 

Lapasotka

Aytmar n.jpg

Tämän lapasotkan tunnisti 21% vastaajista. Peräti 58% vastasi kuvaan pikkulapasotka ja myös tukkasotkaa ja amerikantukkasotkaa ehdotettiin. Linnulla ei ole vaaleata korvan seutua, kuten naaraspukuisella lapasotkalla usein on, mutta sillä on tyypillisesti paljon valkoista nokan tyvellä. Linnun pää on lapasotkamaisen pyöreä ilma niskatöyhtöä tai pikkulapasotkan suippoa niskaa. Tukkasotkasta linnun erottaa myös nokan kärki, jossa on vain hyvin vähän mustaa.
Kuva: Basar


Top 10

Sara Kerttunen 86%
Jappe 84%
IR 84%
TuR 82%
ATo 82% 
Kirjosiipi 78%
TeR 72%
TIKU 74%
Pentti Kaarina Jörtämälä 72%
KaPa 68%