Viikko 38 Kanalinnut

Määritysvisa 2020

Viikko 38: Kanalinnut

Kanalinnut tunnettiin 74% tarkkuudella. Kukaan vastaajista ei saanut kaikkia kuvia oikein, mutta kärjen taso oli joka tapauksessa korkea. Vaikka kanalinnut ovat kaikki kotimaisia lajeja, sai moni huomata, ettei esimerkiksi naaraiden erottaminen toisistaan ole helppoa. Myös talvipukuisen riekon ja kiirunan erottaminen oli haasteellista.

Riekko

Laglag n.jpg

Kuvan naarasriekon tunnisti 34% vastaajista. Noin 41% piti lintua teerenä ja metsonkin vastasi useat vastaajat.  Linnun yleisväritys sopii mainituista lajeista parhaiten riekkoon ja siivissä ei näy merkkiäkään valkoisista siipijuovista tai hartialaikusta, jollaiset teerinaaraalla ja koppelolla ovat. Metsoksi lintu on myös liian siro ja pieninokkainen eikä selkäpuolella ole lainkaan harmaata. Riekkoon sopii hyvin myös selvä vaalea silmärengas.
Kuva: ugraland

 

Kiiruna

Lagmut talvi.jpg

Kuvan talvipukuinen naaraskiiruna oli kieltämättä vaikea tunnistettava ja niinpä peräti 82% vastaajista ehdotti siihen riekkoa ja vain 14% tunnisti linnun kiirunaksi. Linnulla ei ole mustaa ohjasta, kuten koiraskiirunalla on talvella, joten kun kuvausmaastokaan ei paljasta lintua kiirunaksi, on lajin tunnistaminen erittäin vaikeaa. Linnulla on kuitenkin kiirunalle tyypillisesti huomiota herättävän pieni ja siro nokka. Riekon nokka olisi tukevampi. Myös niskan ja pään mustahkot höyhenet sopivat paremmin kiirunalle kuin riekolle.

 

Top 10 (% oikein)

Jappe 96%
IR 94%
Kaarle XVI Kustaa 92%
Pyypivossa 90%
Meriteeri 90%
Meri Metso 88%
TuR 84%
AJ 84%
Kanaemo 82%
JJu 82%