Viikko 15 lintulaudan lajit

Määritysvisa 2020

Viikko 15: Lintulaudan lajit

Testivisaan osallistui 36 henkilöä. Kiitokset kaikille osallistuneille! Lintulautalajien kuvat tunnettiin erittäin hyvin. Yhteensä 83 % vastauksista meni oikein. Kaksi kilpailijaa tunnisti kaikki 50 kuvaa ja monilla oli vain yksittäisiä virheitä. Vain kaksi kuvaa oli kaikilla oikein: sinitiainen ja koiras fasaani. Isossa osassa kuvista oli kuitenkin vain yksi tai kaksi virhettä, jotka voivat johtua väärinpainalluksistakin.
 

Eniten vaikeuksia aiheuttivat seuraavat lajit:

 
1) Viitatiaisen erottaminen hömötiaisesta. Visassa oli kaksi kuvaa viitatiaisesta ja kaksi hömötiaisesta. Parhaat tuntomerkit ovat viitatiaisen ruskeampi yleisväritys (hömötiainen on Suomessa yleensä harmaa), tasaisen värinen siipi, jossa ei ole vaaleaa siipipaneelia kuten hömötiaisella (huom, joissain kuvakulmissa siipi voi kiiltää) ja pieni selvärajainen musta kurkkulappu. Hömötiaisen kurkkulappu leviää usein alaspäin ja sen poski on lajemmalti valkoinen.
 
2) Tundraurpiaisen erottaminen urpiaisesta. Erityisesti yhdessä kuvassa ollut naaraspukuinen tundraurpiainen oli määritetty usein urpiaiseksi. Tundraurpiaisen yleisväritys on kermanvaalea ja sen nokka on hyvin pieni. Yläperässä on vähintään sokeripalan kokoinen valkoinen viiruton alue ja kupeilla vain vähän ohuita tummia juovia. Kuvassa ei näkynyt alaperää, jossa tundraurpiaisella ei myöskään ole kuin korkeintaan yksi kapea musta juova pisimmässä pyrstön alapeitinhöyhenessä. Yleensä alaperä on täysin valkoinen.
 
3) Nuoren juv-pukuisen punatulkun tunnistaminen. Juv-pukuinen punatulkku kesällä ja alkusyksystä ei ole sen enempää vanhan naaraan kuin koiraankaan värinen vatsaltaan, vaan lämpimän ruskea. Sillä ei myöskään ole mustaa päälakea. Linnulla on kuitenkin punatulkun vahva nokka, musta pyrstö ja musta siipi, jossa on vaaleampi siipijuova.
 
Näiden lisäksi useammat olivat erehtyneet luulemaan varpushaukkaa kanahaukaksi ja varpuspöllöä helmipöllöksi, mutta näiden lajien, erityisesti haukkojen määrittäminen kuvasta on joskus hankalaa, koska linnun kokoa on vaikea arvioida. Myös valkoselkätikkanaaras aiheutti jonkin verran hankaluuksia.