Ekopinnakisan säännöt

Kisassa on tarkoitus havaita PHLY:n toimialueella mahdollisimman monta lintulajia ilman moottoriajoneuvojen käyttöä 1.1.–31.12. välisenä aikana. Tavoitteena on kannustaa jäseniä ympäristöystävälliseen liikkumiseen linturetkillä oman terveyden ja ilmaston hyväksi.

Tuloslistalla olevat harrastajat kisaavat perinteisin ekopinnasäännöin. Jotta mahdollisimman moni kuitenkin innostuisi osallistumaan kisaan, säännöissä hyväksytään kaksi kotipesää ja sähköavusteisen polkupyörän käyttö. Tällöin osallistujan nimen yhteyteen on lisättävä tarkenne. Voit halutessasi tarkentaa osallistumistasi muutenkin (esimerkisi: "vain Hollola" tai "kävellen").

Kotipesä

Kotipesinä voi olla vakituinen asunto ja esim. kesämökki, jossa osallistuja asuu osan vuotta. Matka kotipesästä havaintopaikalle ja takaisin tulee olla tehty ilman moottoriajoneuvoa, esim. kävellen, polkupyörällä, hiihtäen, luistellen, soutaen, meloen. Myös suoraan kotipesältä, esim. kodin pihasta tai ikkunasta tehdyt havainnot hyväksytään.

Toinen kotipesä (tarkenne merkittävä listalle)

Vain yksi mökki- tai vastaava kakkoskotipesäosoite hyväksytään vuoden aikana. Havainnot on tehtävä kuitenkin PHLY:n toimialueella.

Retken voi keskeyttää ja jatkaa myöhemmin 

Esimerkki: Kävelet aamulla kotoa bussipysäkille, josta jatkat matkaa bussilla töihin. Palaat takaisin samalle bussipysäkille, josta jatkat matkaa kävellen kotiin. Kodin ja bussipysäkin välillä havaitut lajit voi laskea ekopinnoiksi, sillä olet tehnyt kodin ja bussipysäkin välisen matkan edes takaisin ilman moottoriajoneuvoa.

Sähköavusteinen polkupyörä (tarkenne merkittävä listalle)

Jos käytät sähköavusteista pyörää, lisää siitä merkintä rallitaulukkoon muuttamalla osallistujan nimeä. Sähköavusteisille polkupyörille on Suomessa määrätty enimmäistehoksi 250 W ja maksiminopeudeksi 25 km/h. Sähköavusteiset pyörät eivät saa toimia pelkällä sähkömoottorilla, vaan sähkömoottorin tarkoitus on lähinnä avustaa sinua omassa matkanteossasi. Sähköavusteisella pyörällä noudatetaan polkupyöräilijän säännöksiä.

Kirjaa havaintosi Tiiraan. Kaikki havainnot ovat tärkeitä suojelu- ja tutkimustyölle!