Pulkkilanharju-kirja

pulkkilanharju_kirja.jpg

Asikkalan Pulkkilanharju –
Muuttolintujen väylä Päijänteellä

Edesmenneen Osmo Ruottisen kirjoittama kirja Asikkalan Pulkkilanharju – Muuttolintujen väylä Päijänteellä kertoo kaiken olennaisen tästä yhdestä sisämaan merkittävimmästä lintupaikasta. Kansien välissä käydään läpi kaikki Harjulla havaitut lintulajit ja esitellään lintupaikkaa ja sen historiaa. Sivuilta löytyy laskentatulokset kaikista Pulkkilanharjulla tehdyistä lintulaskennoista: talvilaskentareiteiltä, linjalaskennoista ja lokkilaskennoista. Myös Karisalmella tehdyt rengastukset käydään kirjassa läpi.

Kirjan ovat kuvittaneet päijäthämäläiset lintukuvaajat Pulkkilanharjun retkeilyn 40-vuotisen historian eri vaiheilta. Mukana on muun muassa kuvia Pulkkilanharjulla havaituista harvinaisuuksista aina nokiliitäjästä taigauunilintuun. Kirjan ensimmäinen painos on myyty loppuun, mutta sitä voi lainata kirjastoista.

Kirjoittaja Osmo Ruottinen oli lahtelaissyntyinen lintuharrastaja, jonka intohimona oli lintuhavaintojen tilastointi. Ennen yllättävää kuolemaansa joulukuussa 2006 Ruottinen ehti koota yksiin kansiin kaikki Asikkalan Pulkkilanharjulla tehdyt merkittävät lintuhavainnot. Ruottisen toivomuksena oli, että Päijät-Hämeen lintutieteellinen yhdistys julkaisee tekstin kirjana. Kirjassa on mukana havainnot vuoden 2009 loppuun saakka. Kirjan on toimittanut Ohto Oksanen ja taittanut Petri Koivisto.