Viikko 41 Peippolinnut

Määritysvisa 2020

Viikko 41 Peippolinnut

Peippolinnut tunnettiin varsin hyvinn, 74% tarkkuudella. Suurin osa kuvista ei tuottanut vastaajille ongelmia, mutta mukana oli myös kuvia, joissa monet vastaajat haparoivat. Yksi vastaaja tunnisti kaikki kuvat, mitä voi pitää varsin hyvänä suorituksena.

Urpiainen

 

Carmea juv.jpg

Kuvan nuoren poikaspukuisen urpiaisen tunnistaminen osoittautui vaikeaksi, sillä sen tunnisti vähemmistö vastaajista, vain 36%. Vastaajista 44% piti lintua vihervarpusena. Vihervarpusella on kuitenkin nuoruuspuvussakin aina jonkin verran vihreää siivellä ja pyrstöjen sivuilla, tällä linnulla vihreää ei ole puvussa lainkaan. Myös linnun nokka on urpiaisen nokan mallinen, töpäkämpi kuin vihervarpusen terävä kartion muotoinen nokka.
Kuva; Becky Matsubara

 

Punatulkku

Pyrpyr juv.jpg

Nuori punatulkku aiheuttaa haasteita määritysvisassa kuin määritysvisassa, niin tälläkin kertaa. Kuvan linnun tunnisti 52% vastaajista, kun peräti 40% määritti sen nokkavarpuseksi. Linnulla on toki vahva nokka, muttei sentään nokkavarpusen nokan kaltainen. Myös musta siipi vaalealla siipijuovalla sekä tasaisen ruksea yleisväritys sopii nuorelle punatulkulle.
Kuva: Christian Lange

 

Vihervarpunen

Carspi n.jpg

Ehkä hiukan yllättäenkin 36% vastaajista erehtyi luulemaan tätä naaras vihervarpusta keltahempoksi. Vihervarpuseksi sen tunnisti 56% vastaajista. Linnulla on kyllä hiukan koiras keltahemppomainen keltainen naamakuvio, mutta koiras keltahempolla keltainen alue kiertäisi koko posken ja myös otsa ja rinta olisivat keltaisia. Kuvan linnulla on myös vihervarpuselle tyypillinen terävä kartion muotoinen nokka, kun keltahempon nokka taas on lyhyt, paksu ja pyöreähkö.
Kuva: Imran Shah

 

Top 10

Y 100
Jappe 98
TuR 96
Koppanokka 96
TRa 96
405794 94
Sara-Sirkka Lintu 90
IR 90
TeR 86
Krisse 86