Viikko 19 Kuikkalinnut

Määritysvisa 2020

Viikko 19: Kuikkalinnut

Kuikkalintuvisassa tunnistettiin kuvat 63 % keskiarvolla. Visa oli siis kaikkea muuta kuin helppo. Kukaan ei tuntenut kaikkia kuvia, mutta visassa oli kaksi kuvaa, jotka kaikki olivat tunteneet. Molemmissa kuvissa oli juhlapukuinen kaakkuri. Vaikeimpia määrityspähkinöitä olivat kuvat ei-juhlapukuisista  yksilöistä. Visan kymmenen kärki ja eri kuvien tunnistamisprosentti löytyy tämän jutun lopusta. Sitä ennen on esitelty muutamia määritysongelmia aiheuttaneita kuvia.

Talvipukuinen kuikka


Gavarc tp.jpg

Kuva: Kathy Büscher

Kuvan marraskuisen kuikan oli tunnistanut vain 31% vastaajista. Suurin osa vastaajista oli määrittänyt linnun amerikanjääkuikaksi. Amerikanjääkuikka olisi kuitenkin jykevämpi ja sen nokka, erityisesti alanokka olisi vahvempi. Kuvan linnulta puuttuu myös talvipukuisen amerikanjääkuikan tumma kaulus.

Nuori kaakkuri

Gavste juv.jpg

Kuva: Mark Jobling

Kuvan nuoren kaakkurin tunnisti 33% vastajista. Yleisin väärä vastaus oli tundrakuikka, joka on ehkä valittu vastaukseksi, koska ei ole koettu linnun oikein sopivan muihin kuikkalajeihin. Tundrakuikka olisi kuitenkin jyrkkäotsaisempi ja sillä olisi selvästi jyrkempi raja kasvojen ja rinnan tumman ja valkoisen alueen välillä. Linnulla ei myöskään näy tundrakuikan kaularemmiä. Kuvan lintu on tyypillisen hentonokkainen ja loivaotsainen nuori kaakkuri. Epäselvä valkoisen ja harmaan raja kasvoilla ja rinnassa sopii hyvin juuri nuoreen kaakkuriin.

Nuori amerikanjääkuikka

Gavimm juv.jpg

Kuva: Andrew Reding

Kuvan nuoren amerikanjääkuikan tunnisti 36% vastaajista. Enemmistö vastaajista oli määrittänyt linnun jääkuikaksi, mikä on ymmärrettävää, koska lajit ovat saman näköiset ja kuvan yksilön nokkaan heijastuva aurinko saa harmaan nokan näyttämään normaalia vaaleammalta. Nokassa ei kuitenkaan näy jääkuikalle tyypillistä selvää keltaista väriä ja ylänokan harja on kärkeen asti tumma, kuten amerikanjääkuikalla kuuluukin. Pää ja niska ovat tummat, kun jääkuikalla väri olisi vaaleamman ruskea ja silmän ympäristössä ja poskilla olisi enemmän valkoista.

Nuori jääkuikka

Gavada juv.jpg

 Kuva: Norbert Potensky

Nuoret jääkuikat oli tunnettu selvästi paremmin kuin amerikanjääkuikat. Esimerkiksi tämän kuvan tunnisti 81% vastaajista! Syynä parempaan osumaprosenttiin voi olla se, että nuoria amerikanjääkuikkia luultiin usein jääkuikan lisäksi nuoriksi kuikiksi, joilla on melko saman värinen nokka. Kuvan linnulla näkyy hyvin kuinka kellertävä nuoren jääkuikan nokka on ja erona edelliseen kuvaan myös ylänokan harja, joka ei ole tumma nokan kärjessä. Pää ja niska ovat vaaleamman ruskeat ja kasvoilla on enemmän valkoista.

TOP 10 (% oikein)

Jappe 92
Ööpik 88
ATo 86
TRa 86
IR 86
Krisse 86
JJu 84
Teemu 84
Uikku 76
K Uusitiainen 78
PA 78Oikeat vastaukset kuvittain (% oikein)
juv = nuori, tp = talvipukuinen, l = lennossa

Kaakkuri 100
Kaakkuri 100
Kaakkuri 92
Jääkuikka juv 83
Kaakkuri tp 81
Kaakkuri tp 81
Amerikanjääkuikka 81
Jääkuikka 81
Jääkuikka 81
Kuikka l 78
Kaakkuri l 78
Jääkuikka 78
Jääkuikka juv 78
Kaakkuri l 78
Jääkuikka juv 75
Kaakkuri tp 75
Amerikanjääkuikka tp 75
Kaakkuri tp 72
Kaakkuri tp l 72
Amerikanjääkuikka vp 72
Kuikka 69
Kaakkuri tp 69
Kaakkuri l 69
Kaakkuri tp 69
Kuikka l 67
Amerikanjääkuikka l 67
Amerikanjääkuikka 64
Amerikanjääkuikka tp 61
Amerikanjääkuikka 61
Kuikka tp 61
Jääkuikka 58
Kaakkuri juv l 56
Amerikanjääkuikka tp 56
Kuikka tp 53
Tundrakuikka tp 53
Kaakkuri l 50
Kaakkuri juv 50
Tundrakuikka tp 50
Kuikka tp 47
Kuikka tp 44
Kuikka tp l 44
Ameirkanjääkuikka juv 44
Kuikka tp 42
Amerikanjääkuikka tp 42
Jääkuikka 39
Kuikka juv 39
Kaakkuri l 36
Amerikanjääkuikka juv 36
Kaakkuri juv 33
Kuikka ei jp 31

 

 

Tärpit huippusuoritukseen (ennen visaa)

-Juhlapukuinen kuikka ja kaakkuri pitää tuntea uidessa takuuvarmasti. Kannattaa muistaa, että kaakkurin punainen kurkku voi joissain olosuhteissa näyttää yllättävän tummalta.

-Nuoren ja talvipukuisen kuikan erottaminen nuoresta ja talvipukuisesta kaakkurista. Kuikka on puvusta riippumatta isompi ja vahvempirakenteinen kuin kaakkuri. Sen kaula ja nokka ovat jykevämpiä. Otsa on korkeampi ja pää kulmikkaampi. Kaakkurin hento nokka on yleensä uidessa yläviistoon, kun taas kuikan katse on vaakatasossa. Kaakkurilla on talvipuvussa valkoista kaulalla ja naamassa enemmän. Silmä on valkoisella alueella kokonaan, toisin kuin kuikalla. Kaulan valkoinen ulottuu niin kauas kohti niskaa, että valkoinen voi näkyä myös lintua takaa päin katsottaessa. Nuorella kaakkurilla valkoista on naamassa vähemmän ja kurkkukin on harmaa. Sen perusteella se eroaa sekä talvipukuisesta että nuoresta kuikasta. Uidessa kuikalla näkyy usein vartalon takaosassa jalkojen kohdalla valkoinen laikku, kun taas kaakkurin kylki on vesirajassa tasaisemmin valkoinen.

-Lentävän kuikan ja kaakkurin erottaminen. Kuikan vahvempi rakenne näkyy myös lennossa. Pää ja nokka ovat tukevampia ja kaulakin paksumpi. Linnun jalat vartalon takana ovat kuikalla leveämmät. Kaakkuri pitää usein lennossa kaulaa alaviistoon, jolloin niska ja hartiaseutu näyttävät körmyltä.

-Jääkuikan ja amerikanjääkuikan erottaminen. Juhlapuvussa linnut ovat muuten saman näköisiä, mutta jääkuikan nokka on keltainen ja amerikanjääkuikan taas musta. Myös nuoren ja talvipukuisen amerikanjääkuikan nokka on jääkuikan nokkaa tummempi, harmaa, kun taas jääkuikan nokka on vaalean kellertävä. Yleisväriltään amerikanjääkuikka on nuorena ja talvipuvussa tummempi kuin jääkuikka. Talvipukuisella linnulla valkoisen kaulan ja tumman niskan raja on jyrkkärajaisempi kuin jääkuikalla. Kaikissa puvuissa jääkuikka pitää nokkaa tavallisesti hiukan yläviistossa, kun taas amerikanjääkuikan nokka on yleensä vaakatasossa.

-Talvipukuisen ja nuoren tundrakuikan erottaminen kuikasta. Talvipukuisen tundrakuikan paras tuntomerkki on musta  "leukaremmi", joka erottuu heikompana myös nuorella linnulla. Tundrakuikalta myös puuttuu kuikalle tyypillinen valkoinen laikku vartalon takaosasta vesirajassa. Vanha juhlapukuinen tundrakuikka on niin saman näköinen kuin kuikka, että sen tunnistamista ei tässä visassa edellytetä.


Opeteltavat lajit:
-kuikka
-kaakkuri
-jääkuikka
-amerikanjääkuikka
-tundrakuikka (ei juhlapukuista)