Viikko 22 Västäräkit

Määritysvisa 2020

Viikko 22: Västäräkit

Västäräkit oli tunnistettu melko hyvin, sillä kuvien tunnistusprosentti oli 76. Peruskuvat oli tunnettu hyvin, mutta vaikeimmissa riitti haastetta. Kukaan ei tunnistanut kaikkia kuvia. Kolme kuvaa västäräkistä oli kaikilla vastaajilla oikein ja kaiken kaikkiaan juuri västäräkit oli tunnettu parhaiten. Eniten vaikeuksia tuottivat kuvat nuorista sitruunavästäräkeistä sekä kuvat harvinaisemmista keltavästäräkin alalajeista.

Keltavästäräkin alalaji flavissima

Motflaima.jpg

Kuvan flavissima alalajin keltavästäräkki osoittautui visan vaikeimmaksi. Sen tunnisti 35% vastaajista. Suurin osa vastaajista oli määrittänyt linnun sitruunavästäräkiksi, todennäköisesti johtuen sen selvistä valkoisista siipijuovista, jollaiset kuitenkin myös flavissima-alalajin keltavästäräkillä voi olla. Vaikka valo on haastava, voi linnun selkää pitää keltavästäräkeille tyypillisesti vihertävänä eikä puhtaan harmaana, jollainen sitruunavästäräkin selkä on. Myös naaman kuviot, jossa silmäkulmajuova ei jatku yhtenäisenä lenkkinä posken ympäri viiksijuovaksi, sopii keltavästäräkille.

Nuori sitruunavästäräkki

Motcitjuv.jpg

Kuva: Imran Shah

Visassa oli useita kuvia nuoresta sitruunavästäräkistä. Nuoressa sitruunavästäräkissä ei ole keltaista ja siksi kaikissa kuvissa iso osa vastaajista oli haksahtanut pitämään lintua västäräkkinä. Sitruunavästäräkillä ei kuitenkaan ole koskaan mustaa kaulalla, kuten västäräkillä on kaikissa puvuissa. Lisäksi muun muassa oheisesta kuvasta on havaittavissa selvästi erottuvat valkoiset siipijuovat sekä posken ympäri lenkiksi jatkuva silmäkulmajuova.

TOP 10 (% oikein)

ATo 96
TMe 96
Vqw 92
TRa 92
Jappe 92
Tuuli Haukka 90
västrik 90
PNo 86
Eeli 86
Heikki V 84

Oikeat vastaukset (% oikein)

k=koiras, n=naaras, juv=nuori, l=lennossa

Västäräkki 100
Västäräkki 100
Västäräkki juv 100
Västäräkki yarrellii 96
Västäräkki 96
Keltavästäräkki thunbergi 96
Västäräkki 96
Keltavästäräkki flava 91
Virtavästäräkki 91
Virtavästäräkki 91
Virtavästäräkki juv 91
Sitruunavästäräkki k 91
Västäräkki 87
Keltavästäräkki flava l 87
Keltavästäräkki feldegg 87
Virtavästäräkki l 87
Sitruunavästäräkki k 87
Sitruunavästäräkki k 87
Sitruunavästäräkki n 87
Keltavästäräkki flava 83
Keltavästäräkki flava 83
Virtavästäräkki 83
Virtavästäräkki 83
Sitruunavästäräkki l 83
Västäräkki juv 78
Västäräkki l 78
Keltavästäräkki flava 78
Keltavästäräkki flava k 78
Keltavästäräkki feldegg 78
Virtavästäräkki 78
Virtavästäräkki juv 78
Sitruunavästäräkki n 78
Västäräkki juv 74
Keltavästäräkki flava n 74
Sitruunavästäräkki 74
Sitruunavästäräkki n 70
Västäräkki juv 65
Virtavästäräkki 65
Sitruunavästäräkki juv 61
Sitruunavästäräkki n 61
Virtavästäräkki juv 61
Keltavästäräkki lutea k 57
Sitruunavästäräkki juv 57
Sitruunavästäräkki n 52
Sitruunavästäräkki 52
Virtavästäräkki juv 48
Sitruunavästäräkki 43
Keltavästäräkki lutea n 43
Sitruunavästäräkki juv 39
Keltavästäräkki flavissima 35

 

Tärpit ennen visaa

-Selvä musta kaula/rinta sopii vain västäräkille. Se sulkee pois kaikki muut lajit ja toisin päin, västäräkillä on aina kaikissa puvuissa selvästi mustaa kaulalla. Nuori sitruunavästäräkki voi olla hyvin saman näköinen kuin västäräkki, mutta sillä ei ole koskaan mustaa kaulalla tai rinnassa.


-Sitruunavästäräkin ja virtavästäräkin selkä on harmaa. Keltavästäräkin millään alalajilla ei ole puhtaan harmaa selkä, vaan siinä on ruskeaa ja vihertävää sävyä. Tämä tuntomerkki on tärkeä erotettassa keltapäisiä keltavästäräkin alalajeja (lutea, flavissima) sitruunavästäräkistä.


-Sitruunavästäräkin siipijuovat ovat kaikissa puvuissa hyvin räikeät. Virtavästäräkillä selviä jouvia ei ole ja keltavästäräkillä ne ovat selvästi heikommat.


-Vanhalla virtavästäräkillä on musta kurkku ja selvä valkoinen viiksijuova. Sitruunavästäräkillä ja keltavästäräkillä ei ole koskaan mustaa kurkkua eikä valkoista viiksijuovaa.


-Nuoren virtavästäräkin alaperä ja yläperä ovat selvästi kirkkaan keltaiset. Sitruunavästäräkillä ja keltavästäräkillä näin ei ole.

 

Opeteltavat lajit:

-västäräkki
-keltavästäräkki
-sitruunavästäräkki
-virtavästäräkki