Viikko 44 Pääskyt ja kiitäjät

Määritysvisa 2020

Viikko 44: Pääskyt ja kiitäjät

Pääskyt ja kiitäjät tunnistettiin melko hyvin, sillä tunnistusprosentti oli 65. Osa kuvista oli kuitenkin haastavia, mistä kertoo se, että kukaan vastaajista ei yltänyt yli 90% määritystarkkuuteen. Määritysvaikeudet olivat paljon kiinni kuvakulmasta. Jotkut lajit on helppo tunnistaa yläpuolelta, mutta vaikea alapuolelta ja toisinpäin. Kaikkiaan pääskyt tunnettiin kuvissa paria poikkeusta lukuunottamatta erittäin hyvin, mutta kiitäjät tuottivat suurta päänvaivaa itse kullekin.

Kalliopääsky

Pytrup.jpg

Kuvan kalliopääskyn tunnisti hienosti 80% vastaajista. Kuvassa näkyy hyvin lajin paraatituntomerkki, valkoiset täplät pyrstösulissa. Muuten laji on yläpuolelta tasaisen ruskea ja alhaalta vaalea ilman törmäpääskylle tyypillista ruskeaa kauluria.
Kuva: Ferran Pestaña

Räystäspääsky

Delurb.jpg

Kuvan nuoren räystäspääskyn tunnistaminen osoittautui hankalaksi, eikä yllättäen. Linnun värit eivät näy kovin hyvin, kuten kirkkaalla taivaalla lentävällä pääskyllä usein käy. Linnulla on hiukan kaulurin aihetta, minkä takia 65% vastaajista erehtyi luulemaan lintua törmäpääskyksi. Kauluri ei kuitenkaan ole läheskään tarpeeksi selvä törmäpääskylle, vaikkakin nuorella törmikselläkin kauluri voi olla epäselvä. Linnun poski on valkoinen, mikä sopii huonosti törmäpääskylle, mutta hyvin räystäspääskylle. Myös linnun muoto on räystäspääskymäinen ja esimerkiksi pyrstön lovi on selvästi liian syvä törmäpääskylle. Räystäspääskyksi linnun tunnisti vain 20% vastaajista.
Kuva: Ken Billington

Vaaleakiitäjä

Apupal.jpg

Kiitäjien oikeinmääritys oli paljon kiinni kuvakulmasta ja valosta. Tämän vaaleakiitäjän tunnisti mukavasti 65% vastaajista. Kuvassa näkyy hyvin linnun vaalea yleisväritys, kirjava vatsa ja vaalea kurkkulaikku. Myös tumma silmän seutu on lajin tuntomerkki, joskin kuvassa varjot hiukan haittaavat tähän tuntomerkkiin luottamista.
Kuva: Stavros Karabinas

Alppikiitäjä

Apumel.jpg

Valkovatsainen alppikiitäjä on helppo tunnistaa alhaaltapäin, mutta entäs, kun linnun näkee ylhäältä. Siihen se helppous loppuukin ja mietin pitkään, laitanko tätä kuvaa lainkaan visaan. Lopulta laitoin sen sillä tuloksella, että vain yksi vastaaja tunnisti linnun. Alppikiitäjä on yltä vaaleamman värinen kuin tervapääsky, jonka yläpuolen väritys on tasaisen tumma. Vaaleakiitäjällä puolestaan selkä on muuta yläpuolta tummempi, siis päinvastoin kuin tällä linnulla. Vaan tuskimpa monikaan joutuisi alppikiitäjää määrittämään pelkän yläpuolen tuntomerkkien perusteella maastossa. Kiitos ja anteeksi.
Kuva: Ferran Pestaña

Top 10 (% oikein)

TuR 88
IR 88
Jappe 88
Pallidus 86
Lumi Kurki 86
TeR 84
Heikki V 82
TILLULAE 76
PA 096505 74
Apus 74
Pääskykahlaaja 74