Viikko 26 Siepot

Määritysvisa 2020

Viikko 26: Siepot

 

Siepot tunnettiin visassa vaihtelevasti. Joillekin vastaajille lajiryhmän tuntomerkit olivat selvästi tutumpia kuin toisille. Parhaiten onnistunut vastaaja tunnisti 96% kuvista, mutta monilla yrittäjillä oli hankalampaa. Keskimäärin kuvat tunnettiin 67% tarkkuudella.

 

Kirjosieppo

Fichyp.jpg

Kuvan naaras kirjosiepon tunsi 26% vastaajista. Sepelsieppoa ehdotti 42% ja pikkusiepon kannallekin haksahti useita osallistujia. Kuvan lintu on väriltään lämpimän ruskea, mikä sopii hyvin kirjosiepponaaraalle, mutta huonosti sepelsiepolle, joka on harmaampi ja kontrastikkaami. Sepelsiepon mustat osat pyrstössä ja siivellä ovat yleensä mustempia kuin kirjosiepolla, samoin siiven valkoiset kuviot ovat puhtaan valkoisia, kun taas kuvan linnulla ne ovat likaisen kermanvalkoisia, kuten kirjosiepolla usein on. Kuvan kirjosiepolla on valkoista tertiaalien reunoissa ja isojen peitinhöyhenten kärjissä, mutta ei käsisulkien tyvellä juuri lainkaan. Sepelsiepolla käsisulkien tyvelle (käsisiiven peitinhöyhenten eteen) muodostuisi selvä I:n tai pisaran muotoinen palkki, joka ulottuu lähelle siiven etureunaa.
Kuva: Juan Emilio

Sepelsieppo

Ficalb.jpg

Osa sepelsiepponaaraista oli tunnettu varsin hyvin, mutta osassa vastaajilla oli vaikeuksia erottaa lajia kirjosieposta. Tässä kuvassa näkyvät hyvin sepelsiepponaaraan tärkeimmät tuntomerkit. Yleisväritys on harmaanruskea ja siiven ja pyrstön tummemmat alueet ovat tummemman ruskeita kuin kirosiepolla, jopa mustahkoja. Siiven valkoiset alueet ovat puhtaan valkoisia, eivät likaisen kermanvalkoisia kuten kirjosiepolla usein. On kuitenkin hyvä huomioida, että joillain kirjosiepponaarailla valkoiset osat ovat hyvin puhtaanvalkoisia. Selvänä erona näkyy käsisulkien tyven valkoisista alueista koostuva leveä valkoinen I-palkki, joka ulottuu lähelle siiven ulkoreunaa. Aina palkki ei ole yhtä hyvin näkyvissä, joten siepponaaraita määrittäessä pitää olla tarkkana.
Kuva: Ohto Oksanen

Top 10

Jappe 96%
IR 90%
ATo 88%
TRa 86%
TeR 80%
TuR 74%
KaPa 78%
leenuska 70%
TIKU 70%
PA 68%