Viikko 42 Varislinnut

Määritysvisa 2020

Viikko 42: Varislinnut

Varislinnuista monet ovat tuttuja ja niinpä visan kuvat tunnettiin mainiosti 80% tarkkuudella. Jotkut kuvat osoittautuivat kuinkin kovin vaikeiksi, kuten arvata saattoi. Nuoren mustavariksen ja nokivariksen kanssa tuli erityisesti vaikeuksia. Yksi vastaajista onnistui osumaan oikeaan jokaisen kuvan kohdalla.

Nokivaris

Coroneone.jpg

Kuvan nokivariksen tunnisti 58% vastaajista, kun 25% piti sitä korppina ja 17% mustavariksena. Vatsausten jakautuminen näin hyvin ja selvästi kuvassa näkyvästä linnusta osoittaa, ettei mustien varislintujen määrittäminen kuvasta ole suinkaan helppoa - maastossa se on usein myös vaikeaa. Linnun nokka on liian ohut ja lyhyt korpin nokaksi, korpin nokka on pidempi kuin linnun pää. Nokan muoto ei taas sovi mustavarikselle, jonka ylänokan harja on suorempi ja nokka terävämpikärkinen. Mustavariksella pää olisi laeltaan eri muotoinen, suipompi. Tämän linnun pään ja nokan muoto sopivatkin nokivarikselle.
Kuva: Marie-Lan Tay Pamart

 

Mustavaris

Corfru.jpg

Vanhat mustavarikset, joilla nokan tyvi on valkoinen, tunnettiin erittäin hyvin. Nuoret linnut, jotka ovat yksivärisen mustia aiheuttivat enemmän harmaita hiuksia ja nokivarista ja korppia ehdotettiinkin moneen kuvaan. Myös nuorilla linnuilla, kuten kuvan vanhalla linnulla on kuitenkin nokivarista suorempi ylänokan harja ja teräväkärkisempi nokka.
Kuva: Axel Mauruszat

Naakka ja idännaakka

Cormon, coldau.jpg

Naakat (kuvassa oikealla) tunnistettiin varsin hyvin kuvassa kuin kuvassa, mutta idännaakka (vasemmalla) aiheutti harmaita hiuksia. Vanha lintu on kovasti eri näköinen kuin naakka, mutta moni vastaaja määritti mustaharmaat linnut varikseksi. Pienellä huolellisuudella on kuitenkin huomattavissa, että idännaakan selkä on musta, kun se variksella on harmaa ja pään alueen ja rinnan mustat kuviotkin ovat eri muotoisia. Idännaakka on myös pienempi ja pieninokkaisempi.
Kuva: Sergey Yeliseev

Top 10 (% oikein)

Jappe 100
TuR 96
IR 96
Ari Ratrappi 96
Raven 90
TRa 88
TeR 88
Hippiäinen 86
Eeli 84
Varpu S. Haukka 84
Pentti Kaarina Jörtämälä 84