Viikko 43 Kiurut

Määritysvisa 2020

Viikko 43: Kiurut

Kiurut osoittautuivat määritysvisasarjan vaikeimmaksi aihealueeksi tähän mennessä, sillä kuvat tunnistettiin vain 58% tarkkuudella. Muutava vastaaja pääsi siitä huolimatta erittäin hyvään tulokseen.

Lyhytvarvaskiuru

Calbra.jpg

Kuvan lyhytvarvaskiurun tunnisti vajaa puolet vastaajista noin kolmanneksen määrittäessä linnun joko arokiuruksi tai ylänkökiuruksi. Aro- ja ylänkökiuruilla nokka olisi tukevampi kuin kuvan linnulla ja kaulan sivulla olevan mustan määrä, erityisesti arokiurulla, selvästi suurempi kuin kuvassa. Musta laikku kaulalla on myös lyhytvarvaskiurun tuntomerkki. Lyhytvarvaskiuruun sopii hyvin viiruton rinta ja vatsa sekä vaalea siipijuova isojen peitinhöyhenten kärjessä. Myös tummat keskimmäisest peitinhöyhenet ovat tunnusomaiset lyhytvarvaskiurulle.
Kuva: Ron Knight

Arokiuru

Melcal.jpg

 Kuvan arokiurun tunnisti peräti 74% vastaajista. Visassa arokiurut oli erotettu ylänkökiurusta paremin kuin ylänkökiurut arokiurusta, mikä kertoo siitä, että tästä hyvin yhdennäköisestä lajiparista arokiuru lienee ollut vastaajille tutumpi. Kuvasta näkee hyvin kuinka paljon vahvempi nokka arokiurulla on verrattuna edellisen kuvan lyhytvarvaskiuruun. Myös mustan alueen koko kaulalla on selvästi suurempi. Ylänkökiurulla olisi kuvan lintua vähemmän mustaa kaulalla ja nokan ja silmän välissä musta ohjas. Joissain kuvissa oli myös nähtävissä linnun siiven takareuna, joka arokiurulla on valkea, mutta ylänkökiurulla ei.
Kuva: Vince Smith

Töyhtökiuru

Galcri.jpg

Istuvat töyhtökiurut tunnettiin visassa hyvin, tämänkin linnun yli 80 prosenttia. Kuvassa erottuu hyvin töyhtö, joka on kiurun töyhtöä isompi. Lisäksi töyhtökiurun nokka on isompi ja eri muotoinen, sen ylänokka on kaareva, mutta alanokka melko suora. Lentokuvissa lajipari aiheutti enemmän haasteita. Kiurulla lennossa näkyvät usein valkoinen siiven takareuna ja laskeutuessa valkoiset uloimmat pyrstösulat. Töyhtökiurulla valkoinen siiven takareuna puuttuu ja uloimmat pyrstösulat ovat ruosteenruskeat.
Kuva: Zeynel Cebeci

 

Top 10 (% oikein)

Jappe 96
IR 92
Aadolf Kökkönen 92
Lullula 84
Kiuru ja nakkeli 82
Helmi Kana 82
REPONEN 82
TuR 80
PA 096505 68
Kiurunen 54
Mimmi lehmä 54