Viikko 40 Jalohaukat

Määritysvisa 2020

Viikko 40: Jalohaukat

Jalohaukat osoittautuivat vaikeaksi lajiryhmäksi, sillä kuvien tunnistusprosentti oli vain 59% - sama kuin uunilinnuilla. Kukaan ei tuntenut kaikkia kuvia eikä mitään kuvaa ollut tunnistanut kaikki vastaajat.

Alla muutama huonosti tunnistettu kuva ja visan kymmenen kärki.

Nuolihaukka

Falsub.jpg

Kuvan lentävän nuolihaukan tunnisti 35% vastaajista, kun 43% piti lintua välimerenhaukkana ja 13% punajalkahaukkana. Nuorella punajalkahaukalla, minkä ikäinen pukunsa puolesta kuvan lintu lähinnä voisi olla, olisi selkäpuolella enemmän kuviointia ja erityisesti pyrstön yläpuoli olisi voimakkaasti poikkiraidallinen. Lisäksi linnun valkoinen poski jatkuisi kaulurina niskaan. Kuvan lintu näyttää melko pitkäsiipiseltä, mikä on varmaankin saanut ajatukset hairahtamaan välimerenhaukan suuntaan. Välimerenhaukalla olisi kuitenkin vielä pidemmät siivet ja posken valkoinen alue olisi muodoltaa pyöreä eikä valkoinen alue jatkuisi kielekkeenä niskaa kohti, kuten nuolihaukalla puolestaan pitääkin.
Kuva: Ken Billington

Aavikkohaukka

Falche.jpg

Lumelta näyttävä valkoinen alusta ja vaalean näköinen tukeva jalohaukka lienee saanut 52% vastaajista luulemaan kuvan lintua tunturihaukaksi, vaikka lintu on aavikkohaukka, jollaiseksi sen tunnisti 30% vastaajista. Kuvassa näkyy hyvin aavikkohaukalle tyypillinen vaalea pää, rinta ja vatsa, jossa on ruskeita lähes täplämäisiä pitkittäisjuovia. Jalkojen alue on lajityypillisesti hiukan tummempi kuin vatsa ja heikko viiksijuovakin erottuu. Tunturihaukka olisi yleisväritykseltään harmaa, ei ruskea ja vatsan täplät ja viirut olisivat mustia, eivät ruskeita. 
Kuva: Bohus Cicel

Välimerenhaukka

 Falele.jpg

Kuvan nuoren välimerenhaukan tunnisti 25% vastaajista. Nuolihaukaksi linnun oli määrittänyt 35% ja muuttohaukaksi 30% vastaajista. Nuori välimerenhaukka on väritykseltään hyvin samankaltainen kuin nuolihaukka. Linnusta saa hyvin pitkäsiipisen vaikutelman, mikä sopii välimerenhaukkaan. Siiven alapeitinhöyhenet ovat siipisulkien tyveä vaaleammat, mikä on hyvä välimerenhaukan tuntomerkki. Lisäksi kuvassa näkyy, että linnun posken vaalea alue on pyöreän muotoinen, kun nuolihaukalla se olisi kulmikkaampi. Muuttohaukka puolestaan olisi alta nuorenakin vaaleampi, lyhyempipyrstöinen ja tanakkasiipisempi
Kuva: Jürgen Dietrich

Top 10 (% oikein)

Pirjo Olavi Kökkönen 96%
IR                               92%
TuR                            88%
Jappe                         88%
Y                                84%
Jalo Haikara               84%
TRa                            84%
Liitokotka                   82%
TeR                            68%
PA                              66%