Viikko 37 Lepinkäiset

Määritysvisa 2020

Viikko 37: Lepinkäiset

 

Lepinkäiset tunnistettiin visassa 75 prosenttisesti, mikä on melko hyvä taso verrattuna aiempiin aiheisiin. Tämä siitä huolimatta, että osa lepinkäisistä on tietyissä puvuissa vaikeasti tunnistettavissa. Kukaan ei tunnistanut kaikkia kuvia, mutta lähelle päästiin. 

 

Valko-otsalepinkäinen

Lannub juv.jpg

Kuvan nuoren valko-otsalepinkäisen tunnisti vain 12% vastaajista. Lähes 60 prosenttia vastaajista piti lintua punapäälepinkäisenä. Kuvakulmasta johtuen lintu näyttää hiukan lyhytpyrstöiseltä ja valo asettaa omat haasteensa värityksen arvioimiselle. Linnun tunnistaa kuitenkin valko-otsalepinkäiseksi käsisiivellä olevasta selvärajaisesta valkoisesta laikusta, jollaista muilla nuorilla lepinkäisillä ei ole. Myös tertiaalien reunat ovat valkoiset eivätkä ruskeat kuten punapäälepinkäisellä. Valko-otsalepinkäiseen viittaa myös melko pitkälle niskaan ulottuva kaulan valkoinen väri, pyrstön yläpinnan tummuus ja ohuehko nokka. 
Kuva: Zaynel Cebeci

Punapäälepinkäinen

Lansen juv.jpg

Kuvan nuoren punapäälepinkäisen tunsi 47% vastaajista. Valko-otsalepinkäinen oli yleisin väärä vastaus, mutta myös pikkulepinkäistä tarjottiin. Linnun naaman kuviot eivät muistuta valko-otsalepinkäistä ja myös siiven tuntomerkit sopivat lajiin huonosti. Valko-otsalepinkäisellä olisi käsisiivellä selvärajainen puhtaan valkoinen laikku ja tertiaalien reunat olisivat valkoiset eivätkä ruskeat, kuten nuorella punapäälepinkäisellä. Paksu nokka sopii hyvin punapäälepinkäiselle, mutta huonosti valko-otsalepinkäiselle. Pikkulepinkäisestä linnun erottaa punapääepinkäiselle tunnusomaiset valkokeskustaiset hartiahöyhenet sekä käsisiiven tyvellä oleva vaalea alue, jollainen pikkulepinkäiseltä puuttuu.


Top 10 (prosenttia oikein)

Hallõgija 98%
Mauno Kekkonen 90%
IR 90%
Jappe 90%
Dude_slayer 88%
ATo 86%
Ruusu Lokki 84%
TuR 82%
PNo 80%
TeR 80%
Pikkuleksa 80%

Tulokset ilmoitetaan kisan päätyttyä