Atlashavaintojen ilmoittaminen

Lintuatlashavaintojen tallentaminen Tiiraan

Atlashavainto voidaan kirjata suoraan Tiiraan lisäämällä havaintoilmoitukseen pesimävarmuusindeksi. Ilman pesimävarmuusindeksiä havainto ei tule atlakseen – muista siis kirjata indeksi pesintään viittaavissa havainnoissa!  Tiirasta havainnot siirtyvät atlaksen tulospalveluun miltei reaaliajassa, kerran vuorokaudessa. Lue lisää havaintojen ilmoittamisesta Tiiraan. 

NykyTiiraan on valitettavan vaikea tehdä muokkauksia, jonka vuoksi ensimmäinen atlasvuosi mennnään nykyään käytössä olevilla työkaluilla. Esimerkiksi ruutukohtaisia havaintoja voi hakea "rajaa kartalla"-toiminolla ja pelkästään pesimävarmuusindeksejä sisältävien havaintojen tarkastelu onnistuu lataamalla havainnot ensin exceliin ja sitten suodattamalla.

Jos käyttäjä ei ole lisännyt havaintoon pesimävarmuusindeksiä, vaikka sellaiselle selkeästi on tarve, on aina paras lähestyä havainnoijaa (esim. viesti Tiiran kautta) ja muistuttaa indeksien käytöstä. Yhdistyskäyttäjä voi lisätä indeksin myös itse tekemällä havainnoista koontihavainnon.

Lintuatlashavaintojen tallentaminen lintuatlaslomakkeella

Vihko (laji.fi/vihko) on Lajitietokeskuksen luontohavaintopäiväkirja. Vihkon Lintuatlaslomake on tehty erityisesti lintuatlashavaintojen tallentamiseen netissä. Voit ilmoittaa Lintuatlaslomakkeella retkesi lajit lajilistana ja kullekin lajille korkeimman retkellä havaitsemasi pesimävarmuusindeksin. Lisäksi voit merkitä havaintoja kartalle. Atlashavaintoja voit tallentaa myös Retkilomakkeella.

Voit tallentaa havaintoja myös Mobiilivihko-sovelluksen Lintuatlaslomakkeella, joka tallentaa havainnot lopuksi Vihkoon.

Atlakseen liittyvissä kysymyksissä voit aina ottaa yhteyttä joko oman yhdistyksesi atlasvastaavaan tai valtakunnallisiin atlaskoordinaattoreihin (lintuatlas(ät)luomus.fi).