Pikkutikka – vuoden lintu 2021

BirdLifen vuoden lintu 2021 on pikkutikka. Vuoden lintu -hankkeen tavoitteena on paitsi herättää keskustelua pikkutikan elinympäristöjen säilyttämisestä myös selvittää kannan nykylevinneisyys ja tarkentaa Suomen kannanarviota.

Pikkutikka on mm. Pihabongausaineiston perusteella vähentymässä, eikä tämänhetkinen kannanarvio ole kovin tarkka. Tarkoituksena on tänä vuonna kartoittaa potentiaalisia pikkutikkametsiköitä ja tarkentaa kannanarviota.

Havainnot kartalla

Yksi keino sopivien pikkutikka-kohteiden löytämiseksi on vierailla Tiiraan merkityillä havaintopaikoilla. Oheisen kartan avulla voit selata kätevästi edellisvuosien havaintopaikkoja. Voit poistaa näkyviltä tasoja poistamalla valikosta rasteja. Ehkä mielenkiintoisinta on pitää viimeisimmät vuodet 2018-2019 näkyvissä, ja avata aikaisemmat vuodet yksi kerrallaan pariksi. Näin voi verrata muutoksia. Kartalla ei ole salattuja pikkutikkahavaintoja.

Suuri osa havainnoista PHLY:n alueella ilmoitetaan Vesijärven ympäristössä. Lahti on avainasemassa vuodenpinnakisan osalta. Kartoituksen kannalta olisi toisaalta tärkeää, että myös vähän retkeiltyjä kohteita käytäisiin tarkistamassa.

Ilmoita havaintosi Tiiraan

Vuoden havaintojen pohjalta tehdään arvio reviirimäärästä. Reviiritulkinnoissa huomioidaan havainnot maalis-heinäkuulta. Jos havaitset pikkutikan tammi-helmikuussa, kannattaa saman paikka tarkistaa uudestaan keväällä. Kaikki havainnot tulee laittaa Tiiraan. Havaintoon kirjataan vähintäänkin linnun tila (selvästi muuttavia ei tulkita reviiriksi). Lisätiedot helpottavat reviiritulkintaa (onko rummutusta, kiikitystä, pesimiseen viittaavaa käyttäytymistä). Linnun paikka on myös tärkeä tieto - mitä tarkempi, sen parempi. Jos havaitset useita pikkutikkoja hieman eri paikoissa, ilmoita ne erillisinä havaintoina (ei alueen tai reitin summahavaintoja).

Lue lisää BirdLifen sivuilta.

Ohjeita pikkutikan löytämiseen ja tunnistamiseen