2021

Vuoden 2021 pinnaralli 22.–23.5. järjestettiin jo toisen kerran poikkeusjärjestelyin – purkutilaisuutta ei pidetty vaan lajit merkattiin yhdistyksen nettisivuille reaaliajassa.

Rallissa havaittiin yhteensä 175 lajia, mikä on uusi hurja yhteislajimäärän ennätys. Edellinen ennätys 174 rikottiin yhdellä lajilla. Joukkueilla oli yhteensä 22 ässälajia, joten hajontaa oli melko runsaasti. Voittajajoukkkue paransi ennätystä yhdellä lajilla ja joukkueella oli jopa 8 ässää! Yhden vuorokauden ennätys on nyt 149 lajia. Kisan 2. ja 3. sija 145 lajilla jaettiin ässälajiratkaisulla. Tälläkin tuloksella noustaan korkealle ennätystilastossa.

Sää oli ajankohtaan nähden kolea. Lauantaina oli puolipilvistä ja sadekuuroja pyyhki alueen yli. Ilta oli kuitenkin heikkotuulinen ja aurinko lämmitti mukavasti. Sunnuntaiaamuna oli sumua, eikä järville ja peltoalueille näkynyt juuri lainkaan.

Myöhäisen ajankohdan takia monien lajien pääjoukot olivat jo saapuneet. Esimerkiksi punavarpusia, kultarintoja, harmaasieppoja ja viitakerttusia lauloi jo yleisesti. Kirjosieppoja tuntui olevan maastossa aivan valtavasti. Toisaalta osa muuttajista oli jo jatkanut eteenpäin: liroja, suokukkoja, kapustarintoja, tundrahanhia ja metsähanhia havaittiin enää pieniä määriä. Epävakainen sää piti pääskyt alhaalla. Esimerkiksi törmäpääsky löytyi melkein kaikkien joukkueiden listalta. Vaikka edellisinä päivinä järvillä oltiin nähty isoja allien ja pilkkasiipien parvia, arktisia vesilintuja nähtiin niukanlaisesti. Lapasotka oli ässälaji. Pöllöjä havaittiin jopa kahdeksan eri lajia.

Parhaita lajeja ässälajien ulkopuolelta olivat muun muassa jänkäsirriäinen, tylli, merilokki, koskikara, mustaleppälintu ja rastaskerttunen.

Kisaajille vaikeuksia tuottivat nykyään yleisempi valkoselkätikka, pikkutikka, kangaskiuru, pyrstötiainen ja käpylinnut. Peltosirkkuja havaittiin enää yksi laulava yksilö Artjärvellä.

Kokonaan havaitsematta jäivät: uivelo, keräkurmitsa, mustaviklo, merikihu, sinirinta, viitasirkkalintu, järripeippo, isokäpylintu ja edellisenä päivänä Orimattilan Artjärveltä löytyneet punakaulahanhet.

 1. Ohto Oksanen, Teemu Fors, Jussi Mäkinen 149 lajia
  (Ässät 8: Sepelhanhi, varpuspöllö, suopöllö, helmipöllö, pohjantikka, idänuunilintu, pähkinähakki ja sirosuohaukka)

 2. Teemu Rantanen, Tuukka Rantanen, Aki Rantanen 145 lajia
  (Ässät 6: harmaasorsa, viiriäinen, ampuhaukka, kapustarinta, lapinpöllö ja sarvipöllö)

 3. Antti Toukola, Tuomas Meriläinen 145 lajia
  (Ei ässiä)

 4. Eeli Juujärvi, Joonas Juujärvi, Arto Puikkonen 119 lajia
  (Ässät 1: turkinkyyhky)

 5. Petri Haapanen 116 lajia
  (Ei ässiä)

 6. Petri Koivisto (Lahdessa) 110 lajia
  (Ässät 1: vesipääsky)

 7. Tuomo Peltomaa, Antti Peltomaa, Kirsti Paronen 104 lajia
  (Ässät 2: metso, haarahaukka)

 8. Anne Hinkkanen, Jaana Hinkkanen, Merja Hinkkanen 98 lajia
  (Ässät 1: sinisuohaukka)

 9. Ari Loikkanen, Helena Loikkanen (Lahdessa 10 h) 95 lajia
  (Ei ässiä)

 10. Anne Juujärvi (Nastolassa) 91 lajia
  (Ässät 1: pikkukuovi)

 11. Mika Selin 86 lajia (5 tuntia, Asikkalassa)
  (Ässät 1: lapasotka)

Yläosan kuva: Ralliyö Alasenjärvellä. Kuva: Petri Koivisto

Näytettävät pinnat

Pinnatilanne

Sija
Loading...
Nimi/nimet ? Lyh. Pinnat /
ässät ?
Pinnat
yht. ?
Uusin laji

Yhteenveto

Kunta
Loading...
Lajit Uusin laji Uusimman lajin havainnoija