Toukokuun pinnaralli 2015

Pinnaralli järjestettiin tällä kertaa 16.-17. toukokuuta suhteellisen kylmän sääjakson vallitessa. Kylmää oli ajoittain myös rallissa, sillä yöllä lämpötila laski paikoin jopa -3 asteeseen. Lintuja oli maastossa paljon ja erityisesti kahlaajia havaittiin runsaasti. Sateisen toukokuun alun ansiosta pelloilla oli vielä paljon tuvalätäköitä, joista joukkueet löysivät kaikki yleisimmät läpimuuttavat kahlaajamme. Myös vesilintulajeja ja hanhia havaittiin mukavasti, vaikka pohjoisesta ilmavirtauksesta johtuen varsinaista arktista muuttoa ei ollut kuin vähän. Kylmästä säästä johtuen monet laululinnut olivat ääneti ja erityisesti yöllä linnut olivat äänessä vain katkonaisesti. Rallin parhaita lajeja olivat Orimattilassa nähty lampiviklo, Hollolassa havaittu haarahaukka ja Lahdesta löytynyt pohjansirkku, joka on nykyisin harvinainen kevätvieras maakunnassa. Kokonaan havaitsematta puolestaan jäi muun muassa kehrääjä, jotka joko eivät olleet vielä saapuneet tai eivät olleet äänessä kylmässä säässä.

Kilpailuun osallistui eri sattumien seurauksena normaalia vähemmän joukkueita. Kilpailu ratkesi todella suurella marginaalilla, kun voittajajoukkue sai peräti 13 lajia enemmän kuin toiseksi tullut joukkue. Lajimäärä 147 jää vain yhden edellisenä vuonna syntyneestä ennätyksestä. Voittajajoukkue onnistui keräämään kymmenen ässälajia, mikä on kaikkien aikojen ennätys. Havaitsematta voittajilta jäi muun muassa metsäviklo, pikkutikka, mustalintu, jouhisorsa, lapintiira ja muutama muu laji, jotka heidän reitillään oli havaittu, joten mahdollisuudet 150 lajin haamurajan ylittämiseen olivat olemassa.

 1. Ohto Oksanen, Teemu Fors, Jussi Mäkinen: 147 lajia.
  Ässät: vesipääsky, lampiviklo, lapinsirri, huuhkaja, kangaskiuru, pähkinähakki, merikotka, peltopyy, luhtakana, punavarpunen 
 2. Antti Toukola, Tuomas Meriläinen: 134 lajia.
  Ässät: haarahaukka
 3. Seppo Parikka, Kari Kokkonen, Seppo Leirilaakso: 128 lajia.
  Ässät: jouhisorsa, pohjantikka
 4. Petri Koivisto: 114 lajia. (eko-sarjan 1. sija)
  Ässät: pohjansirkku, järripeippo, sinirinta 
 5. Petri Haapanen: 109 lajia.
  Ässät: ei ässiä 
 6. Tuomo Peltomaa, Antti Peltomaa, Kirsti Paronen: 104 lajia.
  Ässät: ei ässiä 
 7. Marjo Kuisma, Juha Vigman: 69 lajia. (eko sarjan 2. sija)
  Ässät: ei ässiä