Toukokuun pinnaralli 2016

Pinnaralli osui vuonna 2016 melko myöhäiseen ajankohtaan, 21.-22. toukokuuta. Kevät oli edennyt jo pitkälle ja monet pesimälinnut olivat ehtineet reviireilleen. Rallia edeltävä jakso oli ollut suotuisaa arktikalle ja säätyyppi jatkui melko hyvänä kaikille muuttosuunnille. Ehkäpä tästä syystä arktisia vesilintuja, kuikkalintuja lukuunottamatta, nähtiin järvillä enää niukasti. Sää oli poutaista ja heikkotuulista. Lämpötila nousi parinkymmenen asteen tuntumaan. Laululinnut ja yölaulajat olivat hyvin äänessä, mm. viitakerttusia ja ruisrääkkiä oli saaapunut jo runsaasti. Kahlaajat olivat kasaatununeet muutamalle kuivuvalle tulva-alueelle. Esimeksi Orimattilan Luhtikylässä oli pieni, mutta monipuolinen kattaus esillä – parhaimpana lajina rallissa löytynyt rantakurvi. Muita hyviä rallin aikana nähtyjä lajeja olivat mm. lapinpöllö, haarahaukka, mustaleppälintu, turkinkyyhky, pohjantikka, valkoselkätikka ja koskikara. 

Peruslajeista vaikeuksia tuotti pikkukäpylintu. Havaitsematta jääneitä lajeja olivat mm. lapasotka, metsähanhi, tundrahanhi, peltopyy, mustaviklo ja pitkään Lahdessa paikalla ollut viiriäinen.

Voitosta kävivät tasaväkistä kilpaa viime vuotiset kärkijoukkueet. Jopa joukkueiden reitit olivat samantyyppiset. Voitto ratkesi lopulta kuitenkin viiden lajin erolla. Uuteen ennätykseenkin olisi ollut mahdollisuuksia hieman paremmalla tuurilla.

 1. Ohto Oksanen, Teemu Fors, Jussi Mäkinen: 148 lajia
  5 ässää: sinisuohaukka, varpuspöllö, keräkurmitsa, harmaasorsa, piekana
 2. Antti Toukola, Tuomas Meriläinen, Aki Rantanen: 143 lajia
  ei ässiä
 3. Seppo Parikka, Kari Kokkonen, Seppo Leirilaakso, Kari Reinikainen: 131 lajia
  ei ässiä
 4. Petri Koivisto: 129 lajia
  ei ässiä, (Lahdessa 119 lajia)
 5. Paavo Posti, Jorma Heinonen, Antti Paavola: 122 lajia
  2 ässää: mustatiira, suopöllö
 6. Petri Haapanen: 114 lajia
  1 ässä
 7. Antti Peltomaa, Kirsti Paronen: 109 lajia
  3 ässää: muuttohaukka, pikkukäpylintu, helmipöllö
 8. Mika Selin 109 lajia
  1 ässä: isokäpylintu, (Asikkalassa)
 9. Tuomo Peltomaa: 85 lajia
  ei ässiä, (Ekoralli Heinolassa)