Toukokuun pinnaralli 2014

Toukokuun pinnaralli 2014

Kevätpinnaralli järjestettiin tänä vuonna 17.-18. toukokuuta. Sää oli hyvin lämmin, jopa helteinen, mutta yöllä lämpötila laski paikoin jopa lähelle nollaa. Lintuja oli maastossa hyvin monipuoleisesti ja lajeja kilpailussa havaittiinkin yhteensä 170, mikä sivuaa historian toiseksi parasta määrää. Lauantaille osui hyvä päiväpetolintujen muuttopäivä ja petolintuja havaittiin runsaasti. Erityisesti mehiläishaukkoja oli paljon liikkeellä. Harvinaisemmista petolinnuista havaittiin haarahaukka Sysmässä sekä Asikkalassa Päijät-Hämeen ensimmäinen arokotka. 

Myös kahlaajia nähtiin paljon, vaikka kaikki suurimmat tulvat olivat jo haihtuneet. Parhaimmistoa olivat keräkurmitsat, joita nähtiin Orimattilassa mukava seitsemän linnun parvi sekä Asikkalassa ja Mäntyharjulla nähdyt vesipääskyt. Havaituksi tulivat myös pikkukuovi, suosirri ja mustaviklo. Lapinsirrejä ja tyllejä nähtiin useilla eri paikoilla. Arktisten vesilintujen muutto oli vähäistä, vaikka kaikki tavallisimmat lajit tulivatkin havaittua. Suurin osa keväisistä hanhiparvista oli jo poistunut maakunnasta, mutta esimerkiksi Orimattilassa nähtiin messevä 2000 linnun muuttoparvi.

Muita kilpailussa havaittuja hyviä lajeja olivat muun muassa merihanhi, pikkujoutsen, uivelo, turkinkyyhky, virtavästäräkki ja mustaleppälintu.

Yölaulajat olivat kylmässä yössä hiljaa, mutta aamun lämmetessä joitakin yksilöitä havaittiin. Kuitenkin esimerkiksi luhtahuitti ja pensassirkkalintu jäivät kokonaan löytymättä. Sen sijaan huutavia pöllöjä kuultiin yllättävän monellakin paikalla. Peruslajeista eniten päänvaivaa tuotti pikkukäpylintu, jota ei havainnut yksikään joukkue. Yksi joukkue havaitsi lajilleen määrittämättömän käpylinnun ja yksi isokäpylinnun.

Kilpailusta ei tullut voiton osalta kovin jännittävää, kun voittajajoukkue kepitti toiseksi tulleen joukkueenkin yhdeksällä lajilla. Voittotulos on uusi kevätrallin ennätys, edellinen oli 144 vuodelta 2010. Voittajajoukkueella onnistui likipitäen kaikki, mutta maaginen 150 raja jäi puhkaisematta, kun vain toinen miehistöstä näki kehrääjän ja huuhkaja jäi kuulematta jäsenten keskustellessa ratkaisevalla hetkellä toisen samalla paikalla olleen joukkueen jäsenen kanssa.

1. Antti Toukola, Tuomas Meriläinen: 148 lajia.
(Ässät: arokotka, isokäpylintu, kuhankeittäjä)

2. Petri Koivisto, Ohto Oksanen, Teemu Fors: 139 lajia.
(Ässät: pikkukuovi)

3. Petri Haapanen, Risto Silaste: 135 lajia.
(Ässät: kyhmyjoutsen, luhtakerttunen)

4. Kari Reinikainen, Timo Hämäläinen, Timo Vilkka: 132 lajia (ässäratkaisu).
(Ässät: pähkinähakki, kangaskiuru, huuhkaja)

5. Tuula Kyllönen, Miika Jylkkä: 132 lajia (ässäratkaisu).
(Ässät: helmipöllö)

6. Seppo Leirilaakso, Seppo Parikka, Kari Kokkonen: 125 lajia.
(Ässät: ei ässiä)

7. Paavo Posti, Eero Linden, Jorma Heinonen: 115 lajia.
(Ässät: haarahaukka)

8. Kirsti Paronen, Antti Peltomaa: 101 lajia.
(Ässät: urpiainen)

9. Tuomo Peltomaa: 95 lajia (Eko-sarjan voitto!).
(Ässät: ei ässiä)

10. Ilpo Pietilä: 65 lajia (Eko-sarja).
(Ässät: ei ässiä)