Uutiset aiheittain

25.9.2022
Pinnat ja kilpailut

ILO-rallissa lajirunsautta

ILO-ralli pidettiin lauantaina 24.9. Katso rallin tulokset tästä.

5.9.2022
Suojelu ja tutkimus

Valkoposkihanhet laskettiin 3.-4.9.

Päijät-Hämeen valkoposkihanhet laskettiin syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna. BirdLifen, Suomen ympäristökeskuksen ja Helsingin yliopiston järjestämä perinteinen valkoposkihanhien laskenta toteutettiin…
21.8.2022
Havainnot

Punajalkahaukoilla massainvaasio

Punajalkahaukoilla on meneillään massainvaasio ja ennätyksiä rikkoontuu. Tänään Orimattilan eteläosissa ja Pukkilassa havaittiin yhteensä parikymmentä nuorta punajalkahaukkaa. Jos näet punajalkahaukan, tee määrityksestäsi muistiinpanot ja ilmoita havaintosi Tiiraan.

21.8.2022
Suojelu ja tutkimus

Lintuatlaksen maastokausi lopuillaan

Lintuatlaksen ensimmäinen maastokausi alkaa olla lopuillaan. Nyt onkin hyvä aika tarkistaa omat havainnot ja kirjata kesän atlashavainnot talteen. Lue viimeisin atlastiedote.

7.8.2022
Tapahtumat

Kesäpäivät Kutajärven Sarvikuutissa

Yhdistyksen kesäpäivät vietettiin tuttuun tapaan Kutajärven Sarvikuutissa 6.8.2022. Saku Ovaskainen kertoi Helmi-ohjelmasta: Heinola ja Sysmä kunnostavat lintuvesiä valtion Helmi-ohjelman erityisavustuksella.…
6.8.2022
Suojelu ja tutkimus

Atlaskautta vielä jäljellä

Vaikka kesä onkin  loppuvaiheessa, voi pesintään viittaavia atlashavaintoja tehdä vielä monella lajilla. Katso viimeisin atlastiedote.

7.7.2022
Suojelu ja tutkimus

Päijänteen Luonnonperintösäätiö sai lahjoitusmetsän Sysmästä

Päijänteen Luonnonperintösäätiö PLUPS on saanut lahjoituksena kolmen ja puolen hehtaarin suuruisen entisen maa- ja metsätilan Sysmän Taipaleen kylästä.  Tila kuvastaa hyvin entisajan vaatimatonta ja yksinkertaista elämää Sysmässä. Lue lisää.

7.7.2022
Suojelu ja tutkimus

Atlaksen painopiste nyt varoittelevissa ja ruokkivissa emoissa

Varpuslinnut laulavat vielä hetken, mutta lintuatlashavaintojen painopiste on siirtynyt varoitteleviin ja poikasia ruokkiviin emoihin. Pesintöjä varmistuu nyt poikueista lähes kaikilla lajeilla, mutta muun muassa vesilinnuilla ja hyönteissyöjillä ne ovat helpoin tapa saada varmistettua pesintä. Katso ajankohtainen atlastilanne.

25.6.2022
Suojelu ja tutkimus

Ennätysmäärä kaulushaikaroita

Vesijärvellä kirjattiin tänä kesänä ennätysmäärä kaulushaikaroita, kaikkiaan 30 reviiriä. Aiempi ennätys ylittyi selvästi: vuonna 2008 ja 2020 reviirejä oli 24. Kaulushaikara on…
23.6.2022
Suojelu ja tutkimus

Edelleen hyvä aika varmistaa pesintöjä ja ilmoittaa ne Atlakseen

On edelleen hyvä aika varmistaa pesintöjä! Nyt kannattaa myös varmistaa, että yleisetkin lajit on ilmoitettu Lintuatlakseen. Katso viimeisin atlastiedote tästä.

14.6.2022
Suojelu ja tutkimus

Huomaa pesintä – ja pesimäkauden päättyminen

Kun merkitset havaintoja Tiiraan. Muista lisätä pesimävarmuus Lintuatlasta varten. Varma pesintä on juuri nyt helppo ”kuitata” muun muassa talitiaisen, sinitiaisen, räkättirastaan, mustarastaan,…
12.6.2022
Pinnat ja kilpailut

Sysmän kuntapinnarallin tulokset

Sysmän kuntapinnaralli pidettiin 10.–11.6. Katso tästä tulokset.

30.5.2022
Suojelu ja tutkimus

Atlassivujen pikalinkit

Yhdistyksen atlassivuille on lisätty pikalinkit jokaisen kunnan keskustan ruuduille. Pääset tarkastelemaan kyseisen ruudun selvitysastetta ja navigoimaan eteenpäin.

30.5.2022
Pinnat ja kilpailut

Toukukuun pinnarallisssa uusi yhteislajimäärän ennätys

Toukokuun pinnarallissa tehtiin uusi yhteislajimäärän ennätys. Rallissa havaittiin 177 lintulajia. Katso tulokset

18.5.2022
Havainnot

Kattohaikara siirtyi Kujalasta Haliakselle

Hangon lintuasemalla 15.5. havaittu kattohaikara on pukutuntomerkkien perusteella sama lintu, joka oleskeli Lahdessa Kujalan jätekeskuksella 10.–13.5. Linnusta on kuvia Hangon lintuaseman Facebook-sivulla ja Tiirassa.

7.5.2022
Tapahtumat

Torneissa taisteltiin kahden vuoden tauon jälkeen

Valtakunnallinen Tornien taisto käytiin 7.5. Yhdistyksen alueelta taistoon osallistui kymmenen tornia. Lahden Luhdanjoen torni vei Päijät-Hämeen herruuden 85 lajilla. Katso tulokset.

2.5.2022
Suojelu ja tutkimus

Kiljuhanhet muuttivat vappuna Päijät-Hämeen yli

Kiljuhanhiparvi muutti 1.5. Virosta Kirkkonummen ja Riihimäen kautta Päijät-Hämeen yli ja jatkoi pohjoiseen Päijännettä seuraten. Parvi lensi yhtä soittoa Siikajoelle asti. Muuttoreitti saatiin selville satelliittipaikantimen avulla. Yhdelle linnuista on asennettu satelliittipaikannin kaularenkaaseen. Kiljuhanhi on uhanalaisimpia Pohjoismaissa pesiviä lintulajeja.

26.4.2022
harrastus

Melomassa tulvivalla Porvoonjoella Orimattilassa

Lue Mika Rantasen kirjoittama juttu melonnasta Porvoonjoen tulvilla Orimattilassa. Matkan varrella näkyi mm. kuningaskalastaja. Suomen luonto.

24.4.2022
Videot

Metson soidin livenä Päijät-Hämeestä

Seuraa kameran live-kuvaa päijäthämäläiseltä metson soidinpaikalta. Live-kamera on toteutettu yhteistyössä BirdLife Suomen kanssa.