Uutiset aiheittain

18.5.2022
Havainnot

Kattohaikara siirtyi Kujalasta Haliakselle

Hangon lintuasemalla 15.5. havaittu kattohaikara on pukutuntomerkkien perusteella sama lintu, joka oleskeli Lahdessa Kujalan jätekeskuksella 10.–13.5. Linnusta on kuvia Hangon lintuaseman Facebook-sivulla ja Tiirassa.

7.5.2022
Tapahtumat

Torneissa taisteltiin kahden vuoden tauon jälkeen

Valtakunnallinen Tornien taisto käytiin 7.5. Yhdistyksen alueelta taistoon osallistui kymmenen tornia. Lahden Luhdanjoen torni vei Päijät-Hämeen herruuden 85 lajilla. Katso tulokset.

2.5.2022
Suojelu ja tutkimus

Kiljuhanhet muuttivat vappuna Päijät-Hämeen yli

Kiljuhanhiparvi muutti 1.5. Virosta Kirkkonummen ja Riihimäen kautta Päijät-Hämeen yli ja jatkoi pohjoiseen Päijännettä seuraten. Parvi lensi yhtä soittoa Siikajoelle asti. Muuttoreitti saatiin selville satelliittipaikantimen avulla. Yhdelle linnuista on asennettu satelliittipaikannin kaularenkaaseen. Kiljuhanhi on uhanalaisimpia Pohjoismaissa pesiviä lintulajeja.

26.4.2022
harrastus

Melomassa tulvivalla Porvoonjoella Orimattilassa

Lue Mika Rantasen kirjoittama juttu melonnasta Porvoonjoen tulvilla Orimattilassa. Matkan varrella näkyi mm. kuningaskalastaja. Suomen luonto.

24.4.2022
Videot

Metson soidin livenä Päijät-Hämeestä

Seuraa kameran live-kuvaa päijäthämäläiseltä metson soidinpaikalta. Live-kamera on toteutettu yhteistyössä BirdLife Suomen kanssa.

19.4.2022
Suojelu ja tutkimus

Hollolan Ekotekohankkeen pöntöt kartalla

Ekotekohankkeen pöntöt kartalla. Hollolan Ympäristöyhdistyksen kautta toteutetussa Ekotekohankkeessa syksyllä ja syystalvesta 2021 tehtiin ja vietiin Tiirismaan Iso-Tiilijärven-Tiirismaan ympäristöön 104…
19.4.2022
Suojelu ja tutkimus

Yhdistys antoi lausunnon Lahden Kujala-Pippo -alueen kaavarungosta

Yhdistys on antanut Lahden kaupungin kaavoitukselle lausunnon Kujala-Pippo -liittymän itäpuolen ja ohitustien varren kaavarungosta. Yhdistys esittää, että kaavan tavoitteisiin päivitetään linnustonsuojelu yhdeksi teemaksi ja Vahtersuon merkittävä pesimälinnusto kohde mainitaan tässä yhteydessä siten, että se pyritään turvaamaan.

19.4.2022
Tapahtumat

Tornien taiston ilmoittautuminen alkoi

Tornien taiston ilmoittautuminen alkoi. Katso tornien varaustilanne yhdistyksittäin.

13.4.2022
harrastus

Salpausselkä Geopark nimettiin Unesco Global Geopark -kohteeksi

Salpausselkä Geopark nimettiin YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon maailmanlaajuiseen geologisesti arvokkaiden alueiden verkostoon eli Unesco Global Geopark -kohteeksi. Salpausselkä Geopark.

2.4.2022
Tapahtumat harrastus

Lintukurssien videotallenteet nähtävillä

Voit katsoa nyt lintukurssien videotallenteet yhdistyksen Youtube-kanavalta tai koostesivulta.

2.4.2022
harrastus

Pirjo Kallio on vuoden lintuharrastaja 2021

Pirjo Kallio on vuoden lintuharrastaja 2021 Päijät-Hämeessä. Pirjo on erittäin aktiivinen harrastaja ja liikkeellä joka päivä. Hän valokuvaa ja harrastaa monipuolisesti luontoa, ennen kaikkea…
17.3.2022
Suojelu ja tutkimus

Lintuatlaksen tulospalvelu on julkaistu

Lintuatlaksen tulospalvelu on julkaistu. Tulospalvelussa voit seurata lintuatlastietojen kertymistä lajeittain ja atlasruuduittain. Tulospalvelun toimintoja päivitetään kevään mittaan. 

2.3.2022
Pinnat ja kilpailut

Pinnakisataulukot uudistuivat

Yhdistyksen nettisivujen pinnataulukot ovat uudistuneet Pinnojen kirjaaminen: Voit nyt käydä merkitsemässä pinnojasi kuntakohtaisesti yhdistyksen toiminta-alueen kuntiin. Voit myös merkitä haluamasi havainnot…
1.3.2022
Suojelu ja tutkimus

Muistutus Heinolan Rautjärven maastoajoneuvoharjoittelun lupahakemuksesta

Yhdistys on antanut Heinolan kaupungille muistutuksen maastoliikennelain mukaisesta lupahakemuksesta. Päijät-Hämeen maastoautoilijat hakee kaupungin kiinteistölle lupaa moottorikäyttöisillä ajoneuvoilla tapahtuvaan maastoajoharjoitteluun. Birdlife Päijät-Häme pitää luvan myöntämistä luonnon, paikallisten asukkaiden ja mökkiläisten kannalta ongelmallisena. Reitti sijoittuisi Rautvuoren luonnonsuojelualueen välittömään läheisyyteen.

16.2.2022
Suojelu ja tutkimus

Päijänteen Luonnonperintösäätiö osti Hartolasta uuden suojelualueen

Päijänteen Luonnonperintösäätiö on ostanunut Hartolan Leppäkoskelta 14 hehtaarin metsäalueen, josta valtaosa on uhanalaiselle valkoselkätikalle soveliasta lehtimetsää. Metsä rajautuu Leppälahden Majuvenlahden rantaan. Leppälahti on hyvä lintujärvi, jolla pesii muun muassa laulujoutsen, kaulushaikara ja eri lokkilajeja. Lue lisää.

30.1.2022
harrastus

Lah­ti to­teut­taa 33 osal­lis­tu­van bud­je­toin­nin asu­ka­si­deaa

Lahti toteuttaa 33 OSBU-asukasideaa. Toteutettavien kohteiden joukkoon mahtuu paljon luontoon liittyviä hankkeita. Lintuharrastusta sivuavat ainakin Kilpiäistenpohjan, Linnaistensuon ja Radiomäen hankkeet sekä linnunpönttöprojekti Karistossa. Katso kaikki toteutettavat kohteet

20.1.2022
Havainnot

Taigaisolepinkäinen Vääksyssä

Asikkalan Vääksyssä havaittiin ja kuvattiin 19.1. todennäköinen taigaisolepinkäinen. AERC:n taksonomian mukaan laji on borealis/sibiricus -tyyppinen isolepinkäinen, kun taas IOC:n listalla se on oma lajinsa -…
19.1.2022
Jäsenasiat

Heinolan lintuhoitolaan haussa uusi lintujen hoitaja

Heinolan lintuhoitolaan on haussa uusi lintujen hoitaja. Tehtävässä pitkän uran tehnyt Olli Vuori jää eläkkeelle. Lintuhoitola on kehittynyt Olli Vuoren aikana paljon. Vesilintuhoitolan valmistuminen vuonna 2020 on ollut yksi isoimmista uudistuksista. Lue lisää.

14.1.2022
Lintupaikat

Ruokintapaikat nyt kartalla

Lintujen ruokintapaikat löytyvät nyt verkkosivujen kartalta. Lintupaikkakartalle on merkitty yhdistyksen ylläpitämät ja yhdistykselle ilmoitetut ruokintapaikat. Symbolina on keltainen ympyrä, jonka…
13.1.2022
Lintupaikat Suojelu ja tutkimus

Polttimon ranta-alueen arkkitehtikilpailussa 55 ehdotusta

Lahden Niemen alue, joka lintuharrastajien keskuudessa tunnetaan nimellä Polttimon sula, sai arkkitehtikilpailussa 55 ehdotusta. Kaupunkilaiset voivat kommentoida kilpailuehdotuksia 26.1. asti. Voittaja valitaan maaliskuussa, jonka jälkeen kaupunki aloittaa asemakaavan muutostyöt. Kevätmuuttajien houkuttelijana sula on niin tehokas, että se yltää maakunnallisesti tärkeiden kerääntymäalueiden joukkoon. Yhdistys on antanut alueesta lausunnon vuonna 2021.