Uutiset

3.3.2023
Pinnat ja kilpailut

Talvipinnakisa ja talvikausi saatiin päätökseen

Yhdistys järjesti talvikuukausien (joulu-helmikuu) aikana talvipinnakisan. Monet harrastajat innostuivatkin laskemaan lajeja. Pinnakisan kohdalle osui kuitenkin harmittavan lintuköyhä talvi. Lintuja oli maastossa vähänlaisesti ja talvi oli tasaisen lattea lähes kaikilla mittareilla mitattuna. Poikkeuksellista oli lähinnä punatulkkujen runsaus. Myös vihervarpusia oli maastossa kohtalaisesti. Kaikki muut lajit, joiden talvikannat vaihtelevat yleensä suuresti, loistivat poissaolollaan: vesilinnut, pöllöt ja myyriä saalistavat petolinnut, marjalinnut, urpiaiset ja käpylinnut… Talvi tuli aikaisin ja karkoitti vesiympäristön lajit etelään jo joulukuun alussa. Aikaista kevättäkään ei saatu, joten yleisimmät ensimuuttajat eivät ehtineet saapua helmikuun aikana.

Kisaajat havaitsivat kolmen kuukauden aikana tasan 100 lajia. Tiiran perusteella maakunnassa havaittiin yhteensä 102 lajia. Kisaan osallistuneilta jäivät havaitsematta ampuhaukka ja piekana. Kisa oli tiukka, mutta ennätyksistä jäätiin kauas. Kisan voitti Petri Haapanen 87 lajilla. Seuraavana tulivat Teemu Helo 86 lajilla ja Elina Riikonen 85 lajilla. Yhden talven pinnaennätys on niinkin kova kuin 106 lajia (Kari Reinikainen) parin kymmenen vuoden takaa. Ekopinnakisan vei Helena Rönkä 48 lajilla.

Aivan onnetonta ei kuitenkaan ollut. Joulukuun alkupäivinä nähtiin muutamia mielenkiintoisia lajeja: mm. jalohaikara, harmaahaikara, tuhkaselkälokki ja mustakurkku-uikku. Tammikuun alussa, Päijänteen jäätyessä havaittiin allihaahkoja ja isolokkeja. Pikku-uikku ja kuningaskalastaja jäivät talvehtimaan sekä Lahteen että Heinolaan. Vuoden ensimmäisenä päivänä Heinolassa piipahti punasotka. Lahden Asemantaustassa nähtiin enimmillään neljä sepelkyyhkyä. Jänkäkurppia havaittiin kaksi, lehtokurppia kolme, lapinpöllöjä seitsemän, maakotkia seitsemän, punakylkirastaita kaksi ja nokkavarpusia nähtiin kuudella eri paikalla. Ensimmäisiä kevätmuuttajia olivat mahdollisesti vain suopöllö ja kulorastas.

Kisaajille tuottivat vaikeuksia mm. kanadanhanhi, metso, peltopyy, huuhkaja, helmipöllö, peippo, järripeippo, pikkukäpylintu ja taviokuurna.

Ässälajeja olivat: valkoposkihanhi, tuulihaukka, suopöllö, kulorastas ja pulmunen.

Lopuksi lista lajejista joita ei havaittu lainkaan talvikuukausina: harmaahanhet, haapana, tukkakoskelo, härkälintu, lapasorsa, kurki, nokikana, naurulokki, turkinkyyhky, västäräkki, laulurastas, viiksitimali, vuorihemppo, isokäpylintu sekä kevätmuuttajat: kiuru, töyhtöhyyppä, uuttukyyhky, mustavaris, sarvipöllö ja pajusirkku.

Näytettävät pinnat

Pinnatilanne

Sija
Loading...
Nimi/nimet ? Lyh. Pinnat /
ässät ?
Pinnat
yht. ?
Uusin laji