Suomen 21. tiiralokki Hollolassa!

Hollolan nuori tiiralokki 1.11.2021 (kuvassa oikeanpuoleisin). Kuva: Pekka Saikko.

Uutiset

2.11.2021
Havainnot

Suomen 21. tiiralokki Hollolassa!

Tiiralokki: Hollolan Suomatkan pelloilta, Kutajärven itäpuolelta, löytyi marraskuun ensimmäisenä iltapäivänä Suomen 21. ja Päijät-Hämeen 4. Tiiralokki. Suurharvinaisuuden löysi mullospellossa olevasta lokkiparvesta pitkän linjan lintuharrastaja Rauno Kosonen. Onnittelut löytäjälle! Muutamien paikallisten harrastajien kerettyä bongaamaan linnun, se nousi siivilleen ja katosi muutaman kalalokin seurassa luoteiseen ilmansuuntaan - todennäköisesti Vesijärvelle yöpymään. Nuorta tiiralokkia ei kuitenkaan löydetty etsinnöistä huolimatta ainakaan seuraavan vuorokauden aikana.

Tiiralokin pesimäaluetta ovat tundrat Pohjois-Kanadassa, Grönlannissa ja Koillis-Siperiassa. Norjan Huippuvuorilla niitä pesii muutamia pareja. Kaikissa puvuissa hyvä tuntomerkki on tiiramainen haarapyrstö.

Suomen toinen tiiralokki löytyi aikoinaan myös mullospellolta Orimattilan Karkkulasta 30 vuotta sitten (syksyllä 1991) ja oli peräti kaksi viikkoa bongareiden ilona. Siitä muistona hevospitäjässä on mm. kadun nimi (Suomen ainoa) tiiranlokintie.

Toivotaan, että tämä arktinen laji löydetään maakunnasta vielä uudestaan harrastajien ihasteltavaksi! Pelloilla olevat lokkiparvet kannattaa katsoa tarkkaan!