Uutiset

10.1.2022
Havainnot

Lunnista uusi laji Päijät-Hämeelle

Sysmän Onkiniemestä löytyi 8.1. lunni metsäautotieltä. Lintu toimitettiin hoitoon Heinolan lintutarhaan. Nuori yksilö voi tällä hetkellä hyvin, mutta lähipäivät ratkaisevat selviääkö lintu koettelemuksista. Yhdistyksen alueella ei ole aikaisemmin havaittu lunnia.


Lainaus Heinolan lintuhoitolan Facebook-sivuilta:

Viime lauantaina Marja Duran oli metsässä koiralenkillä, kun polun varrella lumessa oli pieni tumma lintu. Hän otti sen mukaansa sisälle lämpimään ja lintua tarkemmin tutkittaessa selvisi laji, lunni.

Marja toi kaverin sunnuntaina lintuhoitolaan toipumaan. Lunneja tavataan meitä lähinnä Viananmerellä ja Norjan rannikolla Varanginvuonolla. Nuori lunni oli todennäköisesti myrskyssä menettänyt suuntavaistonsa ja ajautun kauas sisämaahan. Sen energiat olivat loppuneet Sysmän Onkiniemelle, mutta uskomaton sattuma johti Marjan lunnin onneksi sen luokse. Nyt kaveri toipuu lintuhoitolassa ja syö Päijänteen muikkua. Jos se selviää kevääseen asti, on tarkoitus viedä se Norjaan Varanginvuonolle, jossa se vapautetaan. Sitä ennen on haettava viranomaisilta lupa-asiat kuntoon. Halukkaita linnun kuljettajia kyllä löytyy. Lunneja on ollut lintuhoitolalla hoidossa 4-5 yksilöä. Lunni on uusi laji Päijät-Hämeen lajivalikoimaan, joka nousee lunnin myötä 313 lajiin.

Lämmin kiitos Marjalle lunnin auttamisesta, ilman hänen apuaan se olisi varmasti menehtynyt.


Lainaus Päijät-Hämeen linnut -lehdestä 1/2015, sivu 36

Suomessa havaituista lunneista suuri osa on löydetty vuodenvaihteen, usein loppiaisen, tienoilla talvimyrskyjen yhteydessä ja talvimyrskyyn perustui myös joulukuun 1902 pohjankiislainvaasiokin. Mikäpä olisi makeampaa kuin pinnavuoden aluksi onnistua talvimyrskyn hedelmänä poimimaan elossa oleva lunni 
maantienvarresta!

Kirjallisuusviite: Reinikainen, K. 2015: Päijät-Hämeen alueellinen vuodenpinnaennätys 237 ja mietelmiä keräilystä. Päijät-Hämeen Linnut 46:24-43

Talvimyrsky taitaa Sysmän lunnista puuttua, mutta ajankohta ja ympäristö osui 
kohdalleen.