Lintusäätiedote 23.3.

Uutiset

23.3.2021
Sää

Lintusäätiedote 23.3.

Kevät tulee kunnolla tästä päivästä alkaen. Tammi-maaliskuu ovat olleet perinteiset, jopa hieman viileät, ja lunta on sisämaassa vielä rutkasti. Muuttajia on yrittänyt tulla Suomeen jo kuukauden ajan, koska helmikuun lopusta alkaen Suomen eteläpuolella ei ole ollut lunta ja ilmamassa taas on ollut pitkään lämmin. Paksu lumipeite aivan lounaisinta Suomea lukuun ottamatta on ollut jarruna, samoin ajoittaiset kovat pakkasjaksot. Huomisesta alkaen lumien sulaminen ja pikkutulvat pelloilla runsastuvat, kun lämpötila nousee selvästi ja virtaus käy jatkuvasti lännen ja lounaan puolelta. Pääsääntöisesti lämmin virtaus on kuiva, mikä tekee retkisäästä upean, mutta kevään ainainen vitsaus lämpimässä virtauksessa, vaikeasti ennustettava ja muuton tappava advektio- eli siirtymäsumu tai sumupilvi, on välillä uhkana erityisesti rannikolla.

Saamme kokea alkukevään nopean muuttovyöryn vanhojen aikojen tapaan. Jo eilen kauniissa säässä ja heikossa sivutuulessa on ollut mainio merikotkien ja hiirihaukkojen muuttosää; myös varpushaukat aloittelevat. Viikon aikana jo alkanut muutto (mm. kiuru, töyhtöhyyppä, harmaalokki, varis, uuttukyyhky, kottarainen, isokoskelo, telkkä, joutsenet sekä kanadan- ja merihanhi) kiihtyy huomattavasti. Lisäksi saapuu ensimmäisiä kurkia, sääksiä, metsävikloja, tuuli- ja sinisuohaukkoja, valkoposkihanhia, niittykirvisiä, punarintoja, lehtokurppia, taivaanvuohia ja naurulokkeja. On myös sopiva aika ja sää isohaarahaukalle.

Tiistai 23.3.

Enimmäkseen on kohtalaista, iltapäivällä merellä navakkaa lounaanpuoleista tuulta ja puolipilvistä-pilvistä. Jos alapilvi on paksu, lämpötila ei nouse sisämaassakaan kuin pariin plusasteeseen. Aamulla on vielä vähän pakkasta, mutta päivällä Pohjanmaalla ja Satakunnassa voi mennä sisämaassa +10 rikki. Jos pilvi ei ole sumupilvi, muuttosää on oikein hyvä.

Keskiviikko 24.3.

Kohtalaista-navakkaa lounaistuulta. Pilvisyys on muuten melko vähäistä, mutta päivällä ja iltapäivällä on etenkin rannikolla selvä mahdollisuus sumuun tai sumupilveen, minkä sattuessa lämpötila jää vain muutamaan asteeseen, kun se kauempana sisämaassa voi taas olla lähes 10 astetta. Ilman matalia ja paksuja pilviä muutto edistyy hyvin varsinkin yöllä ja aamulla, mutta sumupilvien kanssa se vaimenee voimakkaasti.

Torstai 25.3.

Lämmin lounaistuuli heikkenee vähän. Ei sada, mutta pilvisyyden määrä on epävarma. Muuttosää on oikein hyvä, mutta runsaan sumun tai sumupilvisyyden sattuessa se huononee selvästi.

Loppuviikko:

Leuto lounaanpuoleinen virtaus jatkuu. Lumi sulaa ja kevät etenee.

Lähde / Lupa uutisen julkaisuun:
Meteorologi Jarmo Koistinen