Henkilökuvassa Antti Paavola

Uutiset

22.3.2021
henkilökuva

Henkilökuvassa Antti Paavola

Henkilökuvassa Antti Paavola. Juttusarjassa haastatellaan päijäthämäläisiä lintuharrastajia.

Kerro lyhyesti itsestäsi ja harrastuksestasi?

Olen 21-vuotias lahtelainen lintuharrastaja. Tällä hetkellä opiskelen Hämeen ammattikorkeakoulussa ympäristösuunnittelijaksi – kestävän kehityksen asiantuntijaksi. Olen kiinnostunut muun muassa ilmastonmuutoksesta ja luonnon monimuotoisuudesta, jolloin lintuharrastustaustasta on ollut hyötyä omissa opinnoissa.

Olen ollut lapsesta asti kiinnostunut luonnosta ja linnuista. Nyt olen harrastanut lintuja noin 7 vuotta. Itse tykkään erityisesti lähiretkeilystä Lahden alueella ja suosin liikkumista ekona kävellen ja pyöräillen. Lisäksi olen ollut muutaman vuoden yhdistyksen hallituksen jäsen.

Olet ympäristöpääkaupungin lähettiläs. Kerro siitä. Millä tavalle se näkyy arjessasi?

Asukaslähettiläänä on ollut hienoa päästä tutustumaan uusiin ihmisiin ja seuraamaan tapahtumia. Olen tehnyt omaa some-viestintää ja jakanut tietoa muun muassa Lahden tekemistä ympäristöratkaisuista ja tulevista tapahtumista. Odotan innolla, että tämän vuoden aikana päästäisiin järjestämään tapahtumia muuallakin kuin verkossa.

Lahti on edelläkävijä ympäristöasioissa, ja siksi Lahden seudun luonto tarjoaa myös hyviä mahdollisuuksia lintuharrastajalle.

Miten sinusta tuli lintuharrastaja?

Olen ollut aina kiinnostunut luonnosta hyvin laaja-alaisesti. Erityisesti peruskoulussa tehty retki Vesijärven rantaan sai minut kiinnostumaan lintuharrastuksesta. Oman pihan talviruokinnalla tein ensimmäisiä omia lintuhavaintoja ja opettelin tunnistamaan tiaisia ja muita ruokintapaikan vieraita.

Aluksi sain paljon vinkkejä ja apua kokeneilta lintuharrastajilta ja pääsin heidän mukaansa retkille. Sillä oli suuri vaikutus harrastuksessa alkuun pääsemiseksi, ja pidän sitä todella tärkeänä ja arvokkaana nuorelle lintuharrastajalle.

Millaisissa paikoissa tykkäät retkeillä?

Tykkään retkeillä monipuolisesti erilaisissa biotoopeissa Päijät-Hämeessä ja kesäisin Lapissa. Lahden seudulla Pesäkallion luonnonsuojelualue on kuitenkin aina ollut ehdottomasti suosikki retkikohteeni ja siellä olen varmasti retkeillyt kaikista eniten.

Millä tavalla harrastat lintuja?

Aiemmin retkeilin paljon kaukoputken kanssa, mutta lähivuosina olen panostanut erityisesti omiin luontokuvausprojekteihin. Olen myös osallistunut pinnakisoihin/-ralleihin ja vesilintulaskentoihin sekä vetänyt muutamia yhdistyksen retkiä.

Kerro jokin mieleen painunut lintuharrastusmuisto

Tähän on vaikea valita mitään yhtä tiettyä muistoa. Aikaiset kevätaamut ovat aina elämyksellisiä ja niitä on mukava muistella myöhemminkin.

Olet myös luontokuvaaja ja kuvaat lintuja. Millaisia kuvia tykkäät kuvata?

Minulle luontokuvissa on tärkeää tunnelma ja sen välittäminen kuvan katsojalle. Tykkään paljon myös sellaisista lintukuvista, jotka kertovat jotain kohteena olevasta lajista, esimerkiksi sen elinympäristöstä tai käyttäytymisestä.

Mitä odotat tulevaisuudelta?

Minulla on vielä paljon kehitettävää lintujen tunnistamisessa – erityisesti niiden äänissä. Mielessä on myös paljon kuvia joiden ottamiseen ei ole vielä tullut mahdollisuutta. Tässä harrastuksessa on mukavaa monipuolisuus ja että aina voi kehittää itseään paremmaksi.

Olet aloittanut lintuharrastuksen verrattain nuorena. Mitä vinkkejä haluaisit antaa aloittavalle harrastajalle?

Kannattaa ehdottomasti osallistua yhdistyksen järjestämille retkille, koska niissä näkee ja oppii paljon. Kokeneilta lintuharrastajilta saa tunnistusapua ja vinkkejä harrastuksessa alkuun pääsemiseksi. Samalla pääsee myös tutustumaan uusiin ihmisiin.

Antti Paavolan luontokuviin voi tutustua osoitteessa:
anttipaavola.myportfolio.com