Lintusäätiedote 18.5.

Leppälintu

Uutiset

18.5.2021
Sää

Lintusäätiedote 18.5.

Viime aikojen säät ovat olleet kiehtovat, kun kuuma putki työnsi runsaasti kesälintuja ja harvinaisuuksia Suomeen. Tilanne jatkuu, sillä Venäjällä nousee lähipäivinä hyvin kuuma kaakkoinen virtaus pohjoiseen, ja osuu aluksi vähän Suomen itärajallekin, sillä huomenna voi Pohjois-Karjalassa olla yli 25 astetta, Äänisen takana jopa 33 astetta. Idän ja kaakon harvinaisuuksia tulee erityisesti itärajalle, mutta varmaan myös meillekin. Lämpimän etureunaan liittyy runsaita sateita, jotka pudottavat yöllä muuttavia hyönteissyöjiä, mutta haittaavat arktista muuttoa. Jälkimmäisen hyvää muuttoa on ollut tänään vielä nyt illallakin ja lähipäivinä valkkareita pitäisi periaatteessa tulla vielä lisää, jos sää sallii. Sään ennustaminen kaakosta tulevien matalapaineiden tapauksissa on usein, ja nytkin, kovin epätarkkaa.

Keskiviikko 19.5.

Heikkoa-kohtalaista pohjoisenpuoleista tuulta, joka iltapäivällä-illalla kääntyy luoteeseen-länteen ja samalla voimistuu merellä navakaksi. 700 m:n korkeudessa kovaa pohjoistuulta. Enimmäkseen pilvistä ja aamulla vain paikoin heikkoa sadetta, mutta iltaa kohti sateet voimistuvat ja runsastuvat ukkosen kera. Muuttosää on yöllä ja aamulla kohtalainen, iltapäivällä ja illalla huono.

Torstai 20.5.

Enimmäkseen on kohtalaista luoteenpuoleista tuulta. Suomenlahdella tuuli saattaa painaa etenkin iltapuolella mahdollisen arktikan merelle ja Viroon. Sen sijaan Itämerellä puolilta päivin tuuli alkaa tulla lounaasta ja muuttuu erityisen hyväksi arktikan lähestymiselle. 700 m:n korkeudessa kohtalaista-navakkaa luoteistuulta. Melko pilvistä ja vain vähäiset sateet mahdollisia, paitsi illalla on mahdollisuus runsaaseen sateeseen kaakosta päin. Muuttosää on sivutuulen takia vain kohtalainen.

Perjantai 21.5.

Hyvin epätarkka vielä: Mahdollisesti navakkaa-kovaa lännenpuoleista tuulta (myös 700 m:n korkeudessa), joka alkaa heiketä illaksi. Aamulla ehkä vielä sadetta, mutta iltaa kohti poutaantuvaa. Illalla ehkä hyvä arktikasää.

Lähde / Lupa uutisen julkaisuun:
Meteorologi Jarmo Koistinen