Asko Riihelä kunniajäseneksi

Uutiset

22.11.2020
Jäsenasiat

Asko Riihelä kunniajäseneksi

Asko Riihelä on valittu Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen kunniajäseneksi. Kunniajäsenyydellä yhdistys haluaa osoittaa arvostusta Askon toiminnalle ja saavutuksille Lahden ja lähikuntien linnuston- ja luonnonsuojelussa. 

Askon tausta on varhain 1970-luvulla alkaneessa kiinnostuksessa lintuihin. Tuolloin virinnyt perehtyminen luontoon ja luonnonsuojeluun johti hänet 1990-luvun alussa silloiseen Lahden ympäristönsuojelutoimistoon luonnonsuojeluvalvojaksi, jota virkaa hän on hoitanut näihin päiviin asti. Työpaikan nimi on tosin oganisaatiomuutosten kautta vaihtunut useaankin kertaan, nyt se tunnetaan Lahden ympäristöpalvelut -nimisenä. Työn tavoite, luonnonsuojelun edistäminen, on kuitenkin pysynyt samana. 

Askon asiantuntijuus luonnonsuojelussa ja ympäristönsuojelun hallinnossa sekä paikallisten olojen tuntijana on kantanut hedelmää, jolle ei löydy vertailukohtaa koko maakunnassa. Tärkeitä uran  merkkipaaluja ovat monet uudet luonnonsuojelualueet. Askon aikana on saanut lain suojan yli tuhat hehtaaria kaupungin arvokkaita luontokohteita. Linnaistensuon ja Pesäkallion suojelualueiden laajennukset, Luhdanjoki, Kilpiäisten tikkametsä, Enonsaari, Lapakisto, Viuha, Sammalsillansuo ja Kintterönsuo ovat myös useimmille alueen lintuharrastajille tuttuja hienoja suojelualueita ja retkikohteita. Näiden lisäksi tulevat vielä kaupungin kymmenet LUMO-alueet, joita hoidetaan luontoarvoja säästäen. 

Viime vuosina lisääntynyt tieto ja ymmärrrys monimuotoisen luonnon tärkeydestä niin luonnon kuin ihmisen hyvinvoinnin kannalta korostaa entisestään saavutusten arvoa. Asko voi olla ylpeä korvaamattomasta roolistaan hankkeissa, joiden arvo ei katoa.

Työssään Asko on aina pitänyt ajan tasalla olevaa luontotietoa onnistuneen luonnonsuojelun edellytyksenä. Hän on teettänyt Lahdessa ja lähikunnissa lukuisia selvityksiä ja seurantoja, jotka ovat olleet perustana esimerkiksi suojelun arvoisten alueiden löytämisessä ja rajaamisessa tai muissa hankkeissa, joissa tietoa on tarvittu luontoarvojen turvaamiseksi. Päijät-Hämeen lintutieteellinen yhdistys harrastajien keräämien havaintoaineistojen haltijana on ollut usein tiedonantajana, ja sen jäsenet ovat olleet tekijöinä myös organisoiduimmissa kartoituksissa ja laskennoissa, joiden aloitteentekijä ja ohjaaja Asko on ollut. Esimerkkinä yhtenä isoimmista projekteista on ollut Lahden lintuatlas.

Yhdistyksemme haluaa kiittää Askoa erinomaisesta pitkäaikaisesta yhteistyöstä. Hänen jäädessään pian eläkkeelle toivomme, että yhteistyö voisi jatkua sopivassa muodossa myös tulevaisuudessa.

Päijät-Hämeen lintutieteellinen yhdistys on nimennyt aiemmin kunniajäseneksi myös Heikki Kolusen, vuonna 2013.

Kuva: Asko Riihelä nuorena miehenä Pulkkilanharjun Karinsalmen sillalla. © Kuva Ilpo Kekki