Valkoposkihanhien laskenta lauantaina ja sunnuntaina 2.-3.9.

Uutiset

26.8.2023
Suojelu ja tutkimus

Valkoposkihanhien laskenta lauantaina ja sunnuntaina 2.-3.9.

BirdLife järjestää perinteisen valtakunnallisen valkoposkihanhien laskennan Suomen ympäristökeskuksen kanssa 2. ja 3.9. Laskentojen avulla seurataan valkoposkihanhen pesimäkannan kehitystä Suomessa. Päijät-Häme on sisämaan merkittävin valkoposkihanhen pesimäalue. Päijät-Hämeessä on tärkeää laskea hanhet Vesijärven ranta-alueilta Lahdesta (rannat Myllysaaresta Pikku-Vesijärvelle ja sieltä Mukkulan Ritaniemeen). Myös Asemataustan Perhepuistossa ja Okeroisissa voi olla hanhia. Hollolassa hanhia on ainakin Kutajärven alueella ja Kukkilan pelloilla. Parinpelto ja Messilän satama ovat lisäksi mahdollisia paikkoja. Asikkalassa hanhia saattaa olla Vääksyssä ja Kirkonkylän pelloilla. Poikueita on kesällä tavattu myös Heinolassa Kymenvirran varrella sekä Mäntyharjun keskustassa.

Hanhihavainnot kootaan Tiiran avulla. Havaintojen ilmoittamisessa on tärkeää merkitä

  • havainnoijan ja lintujen paikka
  • tarkka kellonaika
  • lentävistä hanhista lentosuunta havaintoilmoituksen tila-kenttään tai lisätietoihin

Ilmoita myös, jos et havaitse valkoposkihanhia sellaisella alueella, jossa niitä tähän aikaan usein on. Tällöin lintujen lukumääräksi kirjataan nolla.

Viimesyksyinen hanhilaskenta onnistui erinomaisesti, mm. kaikki Lahden rannat saatiin tarkistettua. Hanhia havaittiin 1060, kaikki Vesijärven ympäristössä. Toivottavasti laskentaan osallistutaan nyt yhtä innokkaasti!

Lisätietoja ja yhteenveto viime tuloksia löytyy BirdLifen sivuilta BirdLife Suomi | Valkoposkihanhilaskennat