Uutiset

4.10.2021
Sää

lintusäätiedote 4.10.

Viime päivien vastatuuli ei ole pysäyttänyt muuttoa kokonaan. Kaakkois-Suomessa arktisia hanhia on useana päivänä valunut lounaisiin suuntiin harvakseltaan laajana rintamana, mutta ei lähellekään sellaisena rynnäkkönä kuin viime syksynä.  Noin 0.1 – 1.5 km:n korkeudessa on tuullut vastaan etelästä-kaakosta noin 10 m/s, mikä hillitsee muuttoa mutta on hanhelle silti aika pieni vastus, kun se suuntaa esimerkiksi WSW:hen nopeudella 19 m/s. Kurjet sen sijaan ovat krantumpia, ja Vaasan linnut joutunevat odottelemaan vielä kauan myötätuulisäätä. Pikkulintumuutto on ollut kohtuullisen voimakasta yöllä ja aamulla, mutta muuttovirta on karttanut Suomenlahden ylitystä ja sen sijaan edennyt maan yllä kohti Ahvenanmaata. 

Periaatteessa hyvää muuttoaikaa on koskeloille, telkille, sorsille, kotkille, piekanoille sekä varpus- ja hiirihaukoille sekä järripeipoille ja niittykirvisille, öisin rastaille, hippiäisille ja punarinnoille. Yöpakkasten puute Pohjois-Suomessa tosin hidastaa suomalaisten vesilintujen muuttoa. Voimakas tuuli etelän-kaakon suunnalta jatkuu kuitenkin lähipäivinä, joten muutto etenee tahmeasti. Toisaalta vastatuuli suosii aamulintujen kasaantumista Porkkalan ja Hangon johtolinjoille, mutta muuttovirta ei ole erityisen voimakas. Harvinaisuusvirtaus idästä-kaakosta tulijoille jatkuu hyvänä.

Maanantai 4.10.

Mantereella on kohtalaista, merellä navakkaa eteläkaakkoista tuulta, joka on aamulla vähän voimakkaampaa kuin illalla. Pilvisyys on lännessä runsasta, idässä ohutta, mutta ei sada. Muuttosää on vastatuulen takia huonohko muille paitsi kaakon harvinaisuuksille.

Tiistai 5.10.

Tuuliolot kuten maanantaina. Aamun kuluessa jokseenkin yhtenäinen sadealue leviää lännestä. Pudotussää yöllä (ti–ke) on hyvä kaakon rareille, mutta muuten muuttosää on kehno paitsi ehkä sorsien merimuutolle päivälläkin.

Keskiviikko 6.10.

Tuuli on edelleen sama kuin maanantaina ja tiiistaina. Sade lakkaa aamuksi tai aamulla, ja pilvisyys voi repeillä. Muuttosää melko samanlainen kuin maanantaina.

Jatkoarvio:

Venäjällä oleva korkeapaine alkaa siirtyä länteen. Melko lämmin virtaus kääntyy lounaaseen ja heikkenee. Muuttosää paranee loppuviikkoa kohti, mutta torstai voi olla sateinen.

Lähde / Lupa uutisen julkaisuun:
Meteorologi Jarmo Koistinen