Uutiset

28.9.2021
Sää

Lintusäätiedote 28.9.

Viime viikolla keskiviikko oli hyvä esimerkki vaikeasta pilvisyyden ennustamisesta vain 3 vrk:n päähän: olikin jokseenkin selkeää ja hyvä sää mm. voimakkaalle hanhi- ja hiirihaukkamuutolle. Perjantaina ja vähän yllättäen vielä lauantainakin muutto pysähtyi, mutta sen jälkeen korkeapaine vahvistui, ja tuli iso muuttoaalto kurkia, hanhia ja sepelkyyhkyjä. Pikkulintuja, valtaosin peippoja ja järrejä, muutti myös hyvin paljon, mutta näkymättömissä laskijoille, eli hajallaan korkeuksissa suoraan merelle taivaan sinessä. Säätutkissa tämä muutto on näkynyt aamuisin voimakkaana, mutta staijareille ei juurikaan, koska ei ole vastatuulta ja johtolinjamuuttoa matalalla.

Lähipäivinä Suomen yllä on korkeapaine, mutta sen kaakkoispuolitse kiertyy viileämpää ilmaa, minkä vaikutuksesta pilvisyys lisääntyy tiistaista alkaen, ja pikkuhiljaa alkaa kaakonpuoleinen virtaus. Pilvisyys heikentää kaartelumuuttajien menoa, mutta lisää aamumuuttajien näkymistä rannikon johtolinjoilla sekä luo hyvän tilanteen saada Venäjältä itäisiä uunilintuja ja muita kaukaisia hyönteissyöjiä.

Pilvisyyden ennusteet ovat sangen epävarmoja, vaihdellen aivan selkeästä aivan pilviseen, joten on viisasta katsoa ikkunasta (😊) ja myös laajemman alueen satelliittikuvaa, kun lähtee retkelle.

Tiistai 28.9.

Heikkoa-kohtalaista kaakon puoleista tuulta, ja etenkin iltapäivällä todennäköisesti melko runsaasti alapilviä (sumu- tai kumpukerrospilveä), aamulla jopa sumua sisämaassa. Sangen hyvä muuttosää vallitsee aamumuuttajille, mutta pahimmassa tapauksessa pilvikatto on jo runsas ja hyvin matalalla, jolloin meno vaimenee. Pilvisyyden takia kaartelumuuttajille ei ole hyvä muuttosää.

Keskiviikko 29.9.

Sää on paljolti sama kuin tiistaina, mutta kaakkoistuuli on hiukan voimakkaampi, keskimäärin kohtalainen. Alapilvisyys on mahdollisesti tiheä ja paksu, minkä vuoksi on synkkää ja voi tulla vähän tihkuakin, mutta on myös ennusteita, joissa pilviä on vähän. Yömuuttajille on oiva itäisten harvinaisuuksien pudotussää, mutta muuten muuttosää on vaisuhko, jos on paksu pilvi.

Torstai 30.9.

Edelleen kaakonpuoleista tuulta, joka on enimmäkseen kohtalaista, merellä lännessä jopa navakkaa. On puolipilvistä-pilvistä ja poutaa. Muuttosää kuten keskiviikkona.

Jatkoarvio

Etelänpuoleista, kohtalaista-navakkaa virtausta ja ajoittain sadetta. Hyvää pikkulintujen johtolinjamuuttosäätä aamulla, mutta keskimäärin muutto jarruuntuu, etenkin sateessa. Kahlaajia voi kuitenkin vielä pudottautua, samoin kuin hyönteissyöjiä.

Lähde / Lupa uutisen julkaisuun:
Meteorologi Jarmo Koistinen