Lintusäätiedote 21.5.

Telkkäpoikue

Uutiset

21.5.2021
Sää

Lintusäätiedote 21.5.

Muuttosäät ovat olleet hankalat arktikalle etenkin Itä-Suomenlahdella, koska sumu, matala pilvi tai sadealueet ovat keskeyttäneet muuttoa tai piilottaneet sitä havaitsijoilta. Sateiden määrä ja ajoitus on ollut myös vaikeaa ennustajalle. Tämän vuoden valkoposkihanhien päämuutto näyttää menneen tiistaina-torstaina juuri pääkaupunkiseudun yli noin 300 000 linnun voimin. Eilen alleja meni Mäkiluodossa hyvin, mutta Virolahdella oli illalla aika runsaita ukkossateita. Laskeutuivatko allit mereen, vai menivätkö läpi? Hyönteissyöjien pääjoukkoja sekä erilaisia harvinaisuuksia on tullut mukavasti Suomeen. Epävakainen säätyyppi jatkuu, mutta hyvää arktikasäätä on odotettavissa tästä illasta eteenpäin ainakin maanantaihin asti. Loput allit ja valkoposkihanhet tulevat (jos niitä vielä riittää), kuikkalintumuuutto on huipussaan, ja sepelhanhia alkaa tulla. Kahlaajien näkyminen voi olla huonoa korkealla vallitsevan myötätuulen takia, mutta toisaalta kuurosadealueet saattavat pudottaa kahlaajia alemmas järville ja lätäkköisille mullospelloille. Lounaasta ja etelästä tulevat yömuuttajat pääsevät tänne lähiaikoina melko hyvin.

Perjantai 21.5.

Aamun laajat sateet vähenevät ja painottuvat sisämaahan iltaan mennessä. Merellä käy navakka WSW-tuuli, joka illalla on lähes kovaa.

Lauantai 22.5.

Aamupuolella on kohtalaista lounaistuulta, joka päivällä heikkenee ja on etelän puolelta. Puolipilvistä-selkeää, poutaa ja hyvä näkyvyys. Tosin Virossa on paljon kuurosateita. Erinomainen arktikasää.

Sunnuntai 23.5.

Pieni matalapaine liikkuu kaakkoispuoleltamme, mutta tämän hetken ennusteissa se vain lisää pilvisyyttä ja pitää tuulen heikkona aamulla. Iltapäivällä kohtalainen-navakka SW-WSW Itämereltä ulottuu taas Suomenlahdellekin. Erinomainen arktikasää jatkuu.

Maanantai 24.5.

Hyvä lounainen arktikatuuli jatkuu, mutta samalla pilvisyys runsastuu ja ajoittaisen sateen mahdollisuus kasvaa.

Lähde / Lupa uutisen julkaisuun:
Meteorologi Jarmo Koistinen