Lintusäätiedote 16.5.

Lapinsirri. Orimattila, Rengonjoki

Uutiset

16.5.2021
Sää

Lintusäätiedote 16.5.

Lämmin virtaus menneellä viikolla edisti paljon hyönteissyöjien ja erilaisten harvinaisuuksien tuloa. Toisaalta idänpuoleinen tuuli on ehkä vaikuttanut valkoposkihanhien toistaiseksi niukkoihin muuttoihin. Mustalinnun päämuutto meni merellä 9. ja 12.5., ja 13.5. kuikkien muutto oli harvinaisen voimakasta noin aikaisin toukokuussa. Kunnon määriä alleja sekä valkoposkihanhia voi odottaa lähipäivinä, joskaan todella selvää muuttopurkaussäätä ei ennusteissa ole, vaan sää ja tuuli vaihtelevat nopeasti eri päivinä sekä muuton lähtö- ja ohitusalueiden kesken. Jatkossa kaakosta yrittää tulla uusi annos kuumaa ilmaa, mikä pitää harvinaisuussään mainiona.

Sunnuntai 16.5.

Aamulla eteläinen kohtalainen tuuli Itämeren pohjoisosassa on hyvä arktikalle mutta Suomenlahdella lännestä, mikä voi viedä linnut kauemmas merelle. Päivällä itätuuli voimistuu Itämerellä navakaksi eli muuttosää huononee allien lähtöalueella selvästi, mutta kääntyy Suomenlahdella lounaan puolelle, mikä on hyvä. Sää on selkeä-puolipilvinen ja kuurojen mahdollisuus pieni. Muuttosää on melko hyvä arktikalle.

Maanantai 17.5.

Aamulla Pohjois-Itämerellä ja Suomenlahdella on muuttoa pahasti haittaava navakka itätuuli, joka iltapäivällä vähitellen heikkenee kohtalaiseksi ja kääntyy etelään; illalla tuuli on heikkoa paitsi itäisellä Suomenlahdella. Aamun kuluessa lännestä pilvistyvää ja päivällä kuuroittaista tai jatkuvaa sadetta, joka saattaa loppua illalla lännessä. Muuttosää on melko huono.

Tiistai 18.5.

Epävarma: Enimmäkseen heikkoa tuulta, melko pilvistä, ja mahdollisesti kaakosta lähestyy kuuma virtaus sateen kera. Arktikasää on melko hyvä (todennäköisimmin aamulla), jos ei ole sumua; iltapäivällä on saderiski idästä päin.

Lähde / Lupa uutisen julkaisuun:
Meteorologi Jarmo Koistinen