Uutiset

16.10.2021
Sää

Lintusäätiedote 16.10.

Kuten oli odotettavissa, sopiva tuuli pisti Länsi-Suomessa vielä olevat kurkijoukot liikkeelle jo tiistaina, ja läpimuuttoa kuului Uudellamaalla yölläkin. Samalla purkautui kova pikkulintujen yömuutto ja arktinen muutto, jossa meni alleja ja hanhia, myös tundrahanhia. En huomannut katsoa eilen aikaisemmin säätutkia, mutta 14.4. klo 16-21 välillä Laatokan yli Karjalan kannakselle ja siitä Suomenlahden itäosaan oli erittäin kovaa menoa viime vuoden malliin, paljolti hyvin korkealla. Harmillisesti tämän arktisen muuton aivan pääosa meni juuri Suomen rajojen ulkopuolelta.

Viikonloppuna voimakas länsivirtaus tulppaa muuttoa, vaikka onkin pääosin kuivaa, jopa kaunista. Aamumuuttajat voivat yrittää kasautumista rannikon johtolinjalle, mutta tuskin lähtevät merelle.

Lauantai 16.10. – Sunnuntai 17.10.

Navakkaa, merellä kovaa lännenpuoleista tuulta. Pilvisyys vaihtelee, mutta ei ole kovin runsasta, ja etenkin merellä on sadekuuroja, joita ajoittain voi olla myös maalla. Loistava näkyvyys, mutta voimakas vastatuuli lähes pysäyttää muuton.

Maanantai 18.10.

Tuuli kääntyy luoteeseen ja heikkenee hieman. Pilvisyys vaihtelee ja ajoittain tulee kuuroja, mahdollisesti jopa räntää, sillä on myös melko koleaa. Virtaus tulee Jäämereltä ja muuttosää paranee. Erityisesti Barentsinmeren rannoille iskee kylmä, joka vauhdittaa arktikan lopputähteitä.

Jatkoarvio:

Kylmänpurkaus jäänee lyhytaikaiseksi.

Lähde / Lupa uutisen julkaisuun:
Meteorologi Jarmo Koistinen