Lintusäätiedote 11.9.

Tiltaltti. Kuva: Petri Koivisto

Uutiset

11.9.2021
Sää

Lintusäätiedote 11.9.

Tulevan viikonlopun aikana muuttosää huononee laajasti tulppaavaksi. Ensi viikolla on tulossa kylmänpurkaus, mikä merkitsee mahdollisesti mm. kurkien ja petolintujen sekä ajankohdan yömuuttajien (kuten sorsien) voimakkaita muuttoja. Myös peipon muutto kiihtyy viikonlopun jälkeen täyteen vauhtiin. Harvinaisuusmielessä säätila ei ole erityinen.

Lauantai 11.9.

Enimmäkseen on heikkoa tuulta, joka aamulla on likimain kaakosta, iltapäivällä lännestä. Pilvistä tai puolipilvistä ja poutaa, mutta aamupuolella voi tulla heikkoa sadetta tai tihkua. Parhaassa tapauksessa pilvipeite osaksi repeilee iltapäivällä ja sen alaraja on korkealla, jolloin muuttosää on melko hyvä. Pahimmassa tapauksessa erityisesti aamulla voi olla näkyvyyttä haittaavaa utua ja tihkusadetta sekä matala pilvikatto, mikä lamauttaa muuton. Joka tapauksessa pudotussää yöllä on mainio ja kuuluvuus hyvä. Sää on lämmin.

Sunnuntai 12.9.

Aamupuolella heikkoa-kohtalaista kaakonpuoleista tuulta, joka iltapäivällä vähän voimistuu ja kääntyy lännestä alkaen lounaaseen. Enimmäkseen pilvistä ja yleisesti kuuroittaista sadetta. Melko huono muuttosää, joskin edeltävänä yönä on hyvä pudotussää kahlaajille ja hyönteissyöjille. 

Maanantai 13.9.

Epätarkka. Aamulla on enimmäkseen kohtalaista tuulta lännen puolelta, joka päivällä kääntyy luoteeseen ja voimistuu navakaksi. Aamulla yleisesti sadetta, päivällä kuuroja ja iltapäivällä selkenevää ja hyvä näkyvyys. Muuttosää on aamulla huono, mutta iltapäivällä voi petolintuja lähteä muutolle.

Jatkoarvio

Voimakas kurjen muutto on mahdollinen (tuulen suunta määrää) ja muidenkin lajien tyhjennyssää käynnistyy.

Lähde / Lupa uutisen julkaisuun:
Meteorologi Jarmo Koistinen