Uutiset

24.4.2021
Lintutilanne Ajankuva Videot

Kylmät säät saapuivat

Aurinkoiset kevätsäät päättyivät ja edessä on pitkä kolea jakso. Lämmin ilmamassa kiertää Suomen kaukaa ja lintujen muutto hidastuu ja viivästyy. Koko seuraavasta viikosta on tulossa keskimäärin viileämpi.

Kevät on ollut hiljainen joiden lajien osalta. Muun muassa vihervarpusia on ollut liikkeellä todella vähän eikä käpylintujakaan ole juurikaan nähty. Lapinsirkusta on tehty vasta kaksi havaintoa ja mustavariksia on havaittu vain 12 yksittäistä lintua.

Viimeisen kuukauden aikana yhdistyksen alueella on kuitenkin havaittu tukku mielenkiintoisia havaintoja.

Pikkujoutsenia kerääntyi huhtikuun puolivälin paikkeilla tulvapelloille. Orimattilan Kurunkulmalla nähtiin enimmillään 55 lintua ja 19.4. samalta tulva-alueelta, Pukkilan puolelta ilmoitettiin jopa 79 pikkujoutsenta. Orimattilan Artjärvellä nähtiin 12.4. enimmillään 19 ja 7.4. Lahden Näkkimistössä 9 pikkujoutsenta.

Suurista hanhiparvista on löytynyt tähän mennessä noin 25 lyhytnokkahanhea. Harmaasorsia on nähty seitsemässä eri paikassa.

Petolinnuista mainittakoon haarahaukkahavainnot kolmesta eri paikasta. Kaksi muuttavaa arosuohaukkaa, viisi maakotkaa ja Lahdessa Luhdanjoen lintutornista 4.4. nähdyt kaksi kiljukotkaa.

Kahlaajista on myös tehty mielenkiintoisia havaintoja. Suuria töyhtöhyyppämääriä oleili Päijät-Hämeen eteläosissa maalis-huhtikuun vaihteessa. 31.3. Orimattilan Kurunkulmalta laskettiin 1320 ja Kärkölän Joentaustasta 1100 paikallista hyyppää. Huhtikuussa  harvinainen punakuiri nähtiin 22.4. Orimattilan Artjärvellä (saapumisennätys) ja 23.4. Kärkölästä löytyi isosirri (uusi laji Kärkölälle). Kärkölän isosirri on Suomen ensimmäinen huhtikuinen sisämaahavainto. Samalla se paransi Päijät-Hämeen saapumisennätystä 16 päivällä.

Alueharvinaisuukomitea ei ole vielä käsitellyt harvinaisuushavaintoja.