Orimattila vs. Iitti syysralli 2017

PHLY vs. KYLY naapuriyhdistysten välinen syyslinturalli

Linturalli Iitin ja Orimattilan kuntien välillä
30.9.2017 06:00–18:00

Päijät-Hämeen lintutieteellinen yhdistys ja Kymenlaakson lintutieteellinen yhdistys järjestivät 30.9. ensimmäisen yhteisen linturallin. Phly:n joukkueet rallasivat Orimattilassa ja Kylyn:n joukkueet naapurikunnassa Iitissä. Kisasta muodostui erittäin tasainen – kolme kärkijoukkuetta päätyivät tasapisteisiin ja lisäksi kärkikaksikolla oli yhtä monta ässälajia. Voitto päätettiin jakaa, sillä joukkueiden lopetusajatkin olivat lähes minuutilleen samat. Kolmanneksi sijoittunut joukkue hävisi voittajakaksikolle vain yhdellä ässälajilla. Kisassa laskettiin myös kuntien yhteislajimäärät ja nekin päättyivät tasan. Kummassakin kunnassa havaittiin 91 lajia. Kisassa havaittiin yhteensä 108 lintulajia.

Sää oli rallin aikana tyyni ja harmaa. Paikoitellen saatiin pientä tihkusadetta joka heikensi näkyvyyttä järvien selille.

Ralli muodostui mielenkiintoiseksi, sillä syysmuutto oli edennyt viikon aikana ja moni laji oli ehtinyt livahtaa jo etelään. Lisäksi kuntien lintutilanteessa oli nähtävissä joitakin eroja: Iitissä merimetso ja nokikana olivat suhteellisen helppoja löytää, Orimattilassa taas kurki ja tavi eivät aiheuttaneet juurikaan päänvaivaa.

Päivän aikana havaittiin jonkin verran arktisten vesilintujen liikehdintää: järvillä nähtiin muun muassa alleja ja tukkasotkia, mutta onnekkaimmat onnistuivat havaitsemaan myös mustalinnun, lapasotkan, punasotkan, kuikan tai kaakkurin.

Pelloilla ja järvillä velloi kymmenien tuhansien valkoposkihanhien äänekkäitä parvia joita merikotkat pölläyttivät lentoon. Joukossa nähtiin myös tundrahanhia ja metsähanhia.

Tuhnuinen keli vaikeutti petolintujen havainnointia – lajistoa nähtiin monipuolisesti mutta vain pieniä määriä.

Varpuspöllöt olivat äänessä monin paikoin aamuhämärässä. Myös viirupöllö, huuhkaja ja hiiripöllö havaittiin rallin aikana.

Pelloilla nähtiin runsaasti kierteleviä ja muuttavia niittykirvisiä, pajusirkkuja ja järripeippoja. Monet hyönteissyöjät olivat kerääntyneet taajamien puistoihin, pihoille ja järvien ruovikoihin. Toisaalta monet hyvät lintupaikat ammottivat tyhjyyttään.

Kisaajille aiheutti vaikeuksia muun muassa tuulihaukka, kivitasku, tilhi, kulorastas, pajulintu ja perinteisesti metsätiaiset ja pyrstötiainen. Hyvistä ässien ulkopuolisista lajeista mainittakoon sinisuohaukka, ampuhaukka, luhtakana, töyhtöhyyppä ja suokukko. Rallissa jäivät havaitsematta muun muassa selkälokki, pikkutikka, metsäkirvinen, leppälintu, hernekerttu, mustapääkerttu ja harmaasieppo.

Ralli sai osaanottajilta runsaasti positiivista palautetta, koska kisa oli tasainen, jännittävä, erilainen ja se käytiin positiivisessa ja mukavassa yhteishengessä.

Tulokset:

1. Pörinätiimi (Iitti), 76 lajia
Ässät 4: tukkakoskelo, haarapääsky, jouhisorsa, lapinkirvinen
(Antto Mäkinen, Joni Räsänen, Jani Salonen)

1. Vauhtiveikot (Iitti) 76 lajia
Ässät 4: kanahaukka, tilhi, isokäpylintu, valkoselkätikka
(Veikko Heimola, Teo, Ylätalo, Juha Ojala)

3. Puukko (Orimattila) 76 lajia
Ässät 3: merilokki, pähkinähakki, turkinkyyhky
(Arto Puikkonen, Ohto Oksanen, Petri Koivisto)

4. Mäntyharju (Orimattila) 73 lajia
Ässät 1: viirupöllö
(Miika Jylkkä, Juho Jolkkonen, Tuula Kyllönen)

5. Team Nastola (Orimattila) 71 lajia
Ässät: pilkkasiipi, lehtokurppa
(Petri Haapanen, Eeli Juujärvi)

6. Pelkät ääliöt (Orimattila) 71 lajia
Ässät: –
(Paavo Posti, Jorma Heinonen, Seppo Leirilaakso)

7. Team Kellovuori (Iitti) 67 lajia
Ässät: pikkujoutsen, huuhkaja
(Seppo Grönlund, Mikko Pöyhönen)

8. Ranka (Orimattila) 57 lajia
Ässät: harmaahaikara
(Kari Kokkonen, Rauno Kosonen)

9. Viherpeipot (Orimattila) 44 lajia
Ässät: peltopyy
(Olli Jouppila, Katri Sadeharju)

10. Ässä (Orimattila) 43 lajia
Ässät: –
(Tuomo Peltomaa)

11. Osa-aika (Orimattila) 32 lajia
Ässät: –
(Vesa Ijäs)