Ekopinnankisa 2020 säännöt

Ekopinnakisa 2020

Kisassa on tarkoitus havaita PHLY:n toimialueella mahdollisimman monta lintulajia ilman moottoriajoneuvojen käyttöä 1.1.–31.12.2020 välisenä aikana. Tavoitteena on kannustaa jäseniä ympäristöystävälliseen liikkumiseen linturetkillä oman terveyden ja ilmaston hyväksi.

Tuloslistalla olevat harrastajat kisaavat perinteisin ekopinnasäännöin. Jotta mahdollisimman moni kuitenkin innostuisi osallistumaan kisaan, säännöissä hyväksytään kaksi kotipesää ja sähköavusteisen polkupyörän käyttö. Tällöin tuloslistaan perään merkitään *tarkenne.

Voit halutessasi tarkentaa osallistumistasi muutenkin (esimerkisi: "tulos vain Hollolan kunnan alueelta" tai "kävellen"). Ilmoita tarkenne tarvittaessa osoitteeseen webmaster(ät)phly.fi.

Kotipesinä voi olla vakituinen asunto ja esim. kesämökki, jossa osallistuja asuu osan vuotta. Matka kotipesästä havaintopaikalle ja takaisin tulee olla tehty ilman moottoriajoneuvoa, esim. kävellen, polkupyörällä, hiihtäen, luistellen, soutaen, meloen. 

Retken voi keskeyttää ja sitä jatkaa, esim.: Kävelet aamulla kotoa bussipysäkille, josta jatkat matkaa bussilla töihin. Palaat takaisin samalle bussipysäkille, josta jatkat matkaa kävellen kotiin. Kodin ja bussipysäkin välillä havaitut lajit voi laskea ekopinnoiksi, sillä olet tehnyt kodin ja bussipysäkin välisen matkan edes takaisin ilman moottoriajoneuvoa.

Myös suoraan kotipesältä, esim. kodin pihasta tai ikkunasta tehdyt havainnot hyväksytään.

Kirjaa havaintosi Tiiraan. Kaikki havainnot ovat tärkeitä suojelu- ja tutkimustyölle!

Sääntöjä voidaan tarvittaessa tarkentaa vuoden aikana.

Sähköavusteinen polkupyörä (< 250 W)
Sähköpyörää käytettäessä on suositeltavaa käyttää omaa lihasvoimaa mahdollisimman paljon. Sähköavusteisille polkupyörille on Suomessa määrätty enimmäistehoksi 250 W ja maksiminopeudeksi 25 km/h. Sähköavusteiset pyörät eivät saa toimia pelkällä sähkömoottorilla, vaan sähkömoottorin tarkoitus on lähinnä avustaa sinua omassa matkanteossasi. Sähköavusteisella pyörällä noudatetaan polkupyöräilijän säännöksiä.

Toinen kotipesä
Vain yksi mökki- tai vastaava kakkoskotipesäosoite hyväksytään vuoden aikana. Havainnot on tehtävä kuitenkin PHLY:n toimialueella.