Etusivulle > Uutiset > Talvirallissa murskattiin ennätyksiä

Talvirallissa murskattiin ennätyksiä

Talvipinnaralli kisattiin lauantaina 2.12. Edeltävän viikon sää oli ollut hyvin vaihteleva. Lunta oli tullut useana päivänä, mutta se oli myös sulanut saman tien pois. Rallia edeltävänä päivänä saatiin reilu lumipyry ja itse rallipäivää vietettiin kauniissa pikkupakkassäässä. Aamulla satoi hieman lunta, mutta muuten päivä oli melko selkeä ja hieman tuulinen. Kaikki vesistöt olivat sulia. Varpuslintuja oli kerääntynyt taajamien läheisyyteen runsaasti ja lajikirjo oli ajankohtaan nähden monipuolinen. Vesilintuja löytyi pieniä määriä sieltä täältä ympäri retkeilyaluetta.  

Vanhat ennätykset laitettiin romukoppaan lähes joka rintamalla. Ralliin osallistui 16 joukkuetta ja rallissa havaittiin ennätykselliset 90 lintulajia! Edellinen yhteislajiennätys 82 lajia, oli vuodelta 2008 ja edellinen voittotulosennätys 56 lajia oli myös samalta vuodelta. Tänä vuonna 56 lajin rajapyykkiin ylsi jopa kuusi joukkuetta ja viidenkympin kerhoon pääsi kymmenen ralllitulosta! Kuudenkymmen lajin raja olisi ollut hyvinkin rikottavissa. Kärkikolmikko osallistui ralliin rennoin ottein. Jopa niin rennosti, että omat ruokintapaikat jäivät puolihuolimattomasti ilman linturuokaa ja varmoina pidettyjä lajeja. Jälkikäteen tietenkin harmiteltiin, että pienellä terästäytymisellä eväitä olisi riittänyt kovempaankin tulokseen. Lintuja oli maastossa niin monipuolisesti, että hyvä tulos kesti jopa pienet notkahdukset yleisimmissä lajeissa. Lähes kaikki joukkueet kiersivät samoilla hyväksi todetuilla lintupaikoilla Vesijärven läheisyydessä, mutta lajien löytäminen oli aikaa vievää ja pitkälti tuurista kiinni.

Kisa oli erittäin tasainen ja voittaja ratkesi vasta aikavertailun perusteella, sillä kahdella ensimmäisellä oli sama lajimäärä ja yhtä monta ässää. Ekosarjan ennätystulos meni myöskin uusiksi. Jorma Rautama paransi 60 km pyöräilyllään (pääosin Lahdessa) vanhaa ennätystä neljällä lajilla. Uusi talviekoennätys on nyt 45 lajia! Siinäpä mallia muille. Lintuja voi havaita hyvin myös pyöräillen.

Peruslajeista vaikeuksia tuottivat eniten hippiäinen ja puukiipijä, joita näkyi ja kuului todella vähän. Vaikeuksia tuottivat myös petolinnut, pyy, koskikara, teeri ja yllättäen myös isolepinkäinen. Sen sijaan marjalinnut (räkättirastas, mustarastas, tilhi) olivat lähes kaikilla plakkarissa, vaikka varsinaista marjatalvea ei olekaan käsillä. Talven erikoisin ilmiö on kuitenkin järripeippojen runsaus. Järripeippoja nähtiin paikka paikoin isoja parvia ja kiertelevien yksilöiden ääniä kuului monenlaisilla biotoopeilla. Myös urpiaisia oli liikkeellä isoina parvina. Hiiripöllö oli talvirallissa helpompi kuin koskaan aikaisemmin.

Parhaita lajeja ässälajien ulkopuolelta olivat mm. isolokki, pikkulokki, merilokki, merihanhi, piekana, merikotka, punasotka, pohjantikka, turkinkyyhky, vuorihemppo ja pajusirkku. Lisäksi päivän aikana havaittiin uuttukyyhky, metso, punakylkirastas, punarinta ja mahdollinen aroharmaalokki, mutta havaitsijat eivät osallistuneet ralliin. Perinteisimmistä rallilajeista rallijoukkueilta jäivät uupumaan mm. kuikka, lapasotka ja ampuhaukka.

1. Petri Kuhno, 58 lajia. Ässät: kirjosiipikäpylintu (aikavertailuratkaisu)

2. Petri Koivisto, 58 lajia. Ässät: hiirihaukka

3. Tapani Saimovaara, Timo Hämäläinen, 56 lajia. Ässät: tundrahanhi, punasotka (ässälajiratkaisu)

4. Aki Rantanen, Mika Rantanen, Antti Toukola, 56 lajia. Ässät: tukkakoskelo

5. Tuula Kyllönen, Miika Jylkkä, Miika Suojarinne, 56 lajia. 

6. Risto Silaste, Petri Haapanen, 55 lajia. Ässät: kulorastas (ässälajiratkaisu)

7. Kari Reinikainen, Vesa Ijäs, Seppo Parikka, 55 lajia.

8. Rauno Kosonen, Jorma Heinonen, Antti Paavola, 54 lajia. Ässät: lehtopöllö

9. Ohto Oksanen, Teemu Fors, Arto Puikkonen, 53 lajia. Ässät: kiuru, isokäpylintu (ässälajiratkaisu)

10. Ari Loikkanen, Helena Loikkanen, 53 lajia. Ässät: valkoselkätikka

11. Paavo Posti, Tuomo Peltomaa, Matti Linnakko, 48 lajia.

12. Jorma Rautama, 45 lajia. Ekosarjan 1.

13. Eeli Juujärvi, Joonas Juujärvi, Antti Laukkanen, 41 lajia. Ässät: pikkutikka

14. Kari Kokkonen, Hannu Kauppi, Seppo Leirilaakso, 39 lajia. Ässät: taviokuurna, peukaloinen

15. Jari Rutila, Jarkko Rutila, 36 lajia. Ekosarjan 2.

16. Reijo Ikonen, Juha Vigman, Ari Kuisma, 31 lajia. Ässät: lapinpöllö