Etusivulle > Uutiset > Talvipinnarallissa hyviä havaintoja

Talvipinnarallissa hyviä havaintoja

Talvipinnaralli osui vuonna 2016 joulukuun kolmannelle päivälle. Rallia edeltävä jakso oli ollut lämpötiloiltaan vaihteleva pakkas- ja suojasäiden vuorotellessa. Rallipäivänä Päijännettä ja muutamaa pientä sulapaikkaa lukuun ottamatta järvet olivat jäässä ja maassa lunta muutamasta sentistä kymmeneen senttiin. Rallin alkaessa satoi hiukan lunta, mutta sää kirkastui päivän valjetessa. Tuuli oli koko päivän kovaa ja haittasi erityisesti vesilintujen havainnointia suurilla selillä.

Rallissa tehtiin paljon hyviä havaintoja, vaikka ässälajeja joukkueille kertyi vain neljä. Ylivoimaisesti harvinaisin rallissa havaittu lintulaji oli taigarautiainen, jonka monet joukkueet onnistuivat näkemään Kujalan jätekeskuksessa. Muita hyviä lajeja, jotka eivät olleet ässälajeja, olivat muun muassa vuorihemppo, turkinkyyhky, pähkinänakkeli, kiuru ja merikotka. Vesilintulajeja havaittiin mukavasti ja usealta joukkueilta löytyikin listalta punasotka, haapana, tavi, valkoposkihanhi, pilkkasiipi, mustalintu ja alli. Yhteensä rallissa havaittiin 65 lintulajia, mikä on vähiten sitten vuoden 2009. Kokonaan havaitsematta jäivät muun muassa käpylinnut, pyy ja metso.

Kilpailusta muotoutui erittäin jännittävä ja voittaja selvisi vasta purkutilaisuuden lopussa. Monissa tapauksissa ratkaisevaksi muotoutui se, että joku joukkue ei ollut havainnut jotakin lintulajia, vaikka toinen samaan aikaan samalla paikalla ollut joukkue oli sen havainnut. Havainnointitarkkuus onkin ensiarvoisen tärkeää.

Kisan kärkikolmikko:
1. Tomi Rantanen, Tuomas Meriläinen, Mika Rantanen, Petri Rantanen, 51 lajia.
2. Antti Toukola, Aki Rantanen, Mikael Rytkönen, 50 lajia.
3. Ohto Oksanen, Arto Puikkonen, Teemu Fors, Joonas Juujärvi, 48 lajia.

Katso kaikki tulokset