Etusivulle > Uutiset > Talvilintukatsaus

Talvilintukatsaus

Mennyt lintutalvi 1.12.2019–29.2.2020 muistetaan ainakin siitä, että talvi ei oikein koskaan kunnolla saapunut. Ilmat olivat lauhoja ja vesisateiden kyllästämiä. Jäät lähtivät järvistä useamman kerran talvikauden aikana. Myös joet ehtivät tulvia muutaman kerran ennen varsinaista kevättulva-aikaa. Päijät-Hämeessä lunta jäi maahan enimmillään vain muutamiksi viikoiksi kerrallaan. Vaikka lintuja jäi talvehtimaan normaalitalvia enemmän, lintuharrastajat varmasti toivovat, että mennyt talvi olisi enemmän poikkeus kuin trendi.

Sulat vesistöt pidättelivät vesilintuja läpi talven. Esimerkiksi laulujoutsenia viivytteli Orimattilan Artjärvellä joulupäivänä vielä 80 linnun parvi. Isokoskeloita nähtiin tammikuun alkupuolella Vesijärven Kajaanselän jään railossa vielä 700 linnun parvi ja tammikuun loppupuolella Enonselällä vajaat 300 yksilöä. Järvillä oleskeli myös joitakin pilkkasiipiä ja kuikkalintuja. Harmaalokkeja ja kalalokkeja nähtiin läpi talven ja niiden joukosta löytyi myös muutamia merilokkeja. Lapasorsa talvehti jälleen Heinolan Kirkkolammella. Pikku-uikku vietti talvea Heinolan Kymenvirralla ja toinen yksilö jo toisena talvena peräkkäin Lahden Ali-Juhakkalan puhdistamon altaalla.

Petolinnuista mielenkiintoisin havainto lienee maakunnan ensimmäinen talvihavainto isohaarahaukasta, joka pistäytyi Orimattilan Artjärvellä 19.2. Lapinpöllöjä ja hiiripöllöjä ilmoitettiin kuudelta eri paikalta.

Valkoselkätikkoja nähtiin talvikauden aikana noin neljäkymmenentä ja pohjantikkoja noin kaksikymmentä yksilöä.

Räkättirastaat hyödynsivät asutuskeskusten aroniapensaita, varsinkin Lahdessa. Vartiolaaksossa laskettiin enimmillään 20.1. 620 räksää. Mustarastaiden talvihavainnot runsastuvat vuosi vuodelta. Enimmillään mustarastaita nähtiin Hollolan kartanon alueella, jossa talvehti 35 lintua. Myös järripeippo esiintyi runsaana ja niitä nähtiin joillakin paikoilla useita kymmeniä. Myös vihervapusia ja hemppoja oli liikkeellä normaalia enemmän. Punarintoja ja pähkinänakkeleita talvehti reilussa kymmenessä ja mustapääkerttuja kolmessa eri paikassa. Peukaloinen nähtiin Asikkalan Vääksyn Pirppulassa 26.1.

Harvinaisemmista lajeista mainittakoot ensimmäinen talvihavainto virtavästäräkistä Lahden Ali-Juhakkalan puhdistamolla 19.1. ja Mäntyharjulla talvehtinut lapintiainen.

Kevätmuutto alkoi jo tammikuussa, kun Orimattilan Kurunkulmalle ilmestyi töyhtöhyyppä jo 19.–21.1. Ensimmäinen kiuru havaittiin 25.2. samalla paikalla. Osa muuttavista laulujoutsenista siirtyi suoraan pesäpaikoille jo helmikuun lopulla.

Kuva: hemppoja ja urpiaisia @ Petri Koivisto