Etusivulle > Uutiset > Syksyn lintutilanne

Syksyn lintutilanne

Syksy etenee vääjäämättä ja monet lintulajit ovat jättäneet Suomen taakseen. Tiira-lintupalvelun mukaan syysmuuton huippu alkoi hiipua syyskuun viimeisellä viikolla. Pitkään kaakon suunnalta puhaltaneet tuulet eivät juuri tuoneet harvinaisuuksia Suomeen vaan monet taisivat ylittää maamme länsinaapurin puolelle.

Hanhisyksy on jatkunut vilkkaana ja viime vuosien tapaan Päijät-Hämeen pelloille on kerääntynyt tuhatpäisiä hanhiparvia. Syys–lokakuun vaihteessa Hollolan Manskiven ja Orimattilan Artjärven pelloilla arvioitiin laiduntavan kumassakin noin 40 000 – 50 000 valkoposkihanhea. Isoja hanhimasssoja on nähty monella muullakin peltoalueella – myös naapuriyhdistysten puolella – joten liikkuvista valkoposkien määristä on vaikea saada kokonaiskuvaa.

Harvat onnekkaat onnistuivat näkemään Manskiven hanhiparvessa harvinaisen kiljuhanhen, joka oleili alueella ennen kuunvaihdetta. Samalla paikalla nähtiin myös punakaulahanhi, joka viipyi paikalla viikon päivät. Lähipäivinä Päijät-Hämeen parvikokojen odotetaan vielä kasvavan, sillä tundrahanhet ovat aloittaneet muuttonsa.

Myös vesilinnut ovat jatkaneet näyttävää muuttoa. Lokakuun alkupuolella pääroolissa olivat haapanat, allit ja tukkakoskelot. Myös kuikkien ja kaakkureiden päämuuttopäivät osuivat samalle jaksolle. Muutaman päivän aikana Vesijärvellä nähtiin jopa kolme sataa muuttavaa kaakkuria. Nyt kannattaakin tähyillä järvien selkien alliparvia ja syystulville kerääntyneitä haapanaparvia, joiden joukoista voi löytää myös lapasorsia, taveja tai jouhisorsia.

Syksyn paras piekanoiden muuttopäivä nähtiin 24.9. Tuolloin Nastolan Arolan hiekkakuopilla muutti 9 piekanaa. Seuraavan korkeapaineen koittaessa odotellaan uutta sysäystä ja myös meri- ja maakotkien päämuuton alkamista.

Juuri nyt kannattaa retkeillä esimerkiksi peltoaukeiden reunoilla, joissa hanhien lisäksi voi nähdä vielä pajusirkkuja, järripeippoja ja kottaraisia. Tulva-alueiden rannoilta taivaalle säikähtelee kiuruja, niittykirvisiä ja taivaanvuohia. Puistoissa pyörii satapäisiä rastasparvia ja hyvällä onnella voi kuulla vielä tiltaltin hyit-äänen.

Ajankohtaan nähden Päijät-Hämeen lakeuksilla sinnittelee vielä muutamia viivyttelijöitä, muun muassa töyhtöhyyppiä. Muista viivyttelijöistä mainittakoot Orimattilan Virenojalla 3.10. nähty kehrääjä ja 9.10. Lahdessa nähty lehtokerttu.

Harvinaisemmista lajeista mainittakoot 7.–9.10. Hartolassa nähdyt kolme lyhytnokkahanhea, 21.9. Nastolan Arolassa muuttanut arosuohaukka, 6.10. Asikkalan Urajärvellä pihapiirissä liikkunut harjalintu, 12.10. Lahden Kujalan jäteasemalla oleskellut aroharmaalokki sekä 24.9. asti Kärkölän Valkjärvellä liikkunut punakottarainen.

Alueharvinaisuuskomitea ja rariteettikomitea ei ole vielä käsitellyt syksyn harvinaisuushavaintoja.