Etusivulle > Uutiset > Syksyn lintutilanne

Syksyn lintutilanne

Päijät-Hämeen lintusyksy on jatkunut moni-ilmeisenä. Yhdistyksen alueella on havaittu näyttävää syysmuuttoa sekä mukavasti harvinaisuuksia.

Sepelhanhet yllättivät runsaalla muutolla 17.9. Muun muassa Heinolan Kuusatornista laskettiin 2 300 ja Nastolan Arolan hiekkakuopilla 2 051 muuttavaa sepelhanhea. Seuraavina päivinä oli valkoposkihanhien vuoro aloittaa syysrynnistys. Esimerkiksi 20.9. Lahden Rälssinkalliolla laskettiin päivän aikana 7 319 valkoposkihanhea, 18 310 määrittämätöntä hanhea ja Heinolassa pelkästään yhden illan aikana 19 000 hanhea. Lähiviikkoina arktisia hanhimassoja odotetaan kerääntyvän pelloille ruokailemaan.

Kurkien muutto on toistaiseksi jakautunut useammalle päivälle. Paras päivä oli 19.9. jolloin Lahden Rälssinkalliolla ja Asikkalan Näkkimäellä nähtiin kummassakin parin tuhannen kurjen muutot. Myös vesilinnut ovat muuttaneet näyttävästi. 10.9. Asikkalan Vääksyssä havaittiin 1 296 muuttavaa haapanaa ja 135 lapasotkaa. Samaan aikaan Asikkalan Kailanpohjassa laskettiin 900 paikallista haapanaa. Vesijärven Kajaanselkä jatkaa valtakunnan parhaana silkkiuikkujen kerääntymispaikkana. Tänä syksynä selällä on laskettu uiskentelevan 1080 yksilöä. Merimetsojen määrissä hätyytellään jälleen ennätyslukemia. Mustia viikinkejä on havaittu Kajaanselällä enimmillään 295 yksilöä.

Petolintujen muutto on jakautunut toistaiseksi useammalle päivälle, eikä suurilla määrillä ole päästy mässäilemään. Paras päivä osui sunnuntaille 3.9. jolloin Asikkalan Näkkimäellä ja Nastolan Arolan hiekkakuopilla laskettiin kummassakin noin 100 muuttavaa petolintua, pääosin varpushaukkoja. Muuttohaukkoja on ollut liikkeellä mukavasti – viitisentoista yksilöä tähän mennessä.

Jalohaikara jatkaa Suomen valloitustaan. Tänä vuonna jalohaikara on havaittu hämmästyttävästi lähes jokaisessa PHLY:n alueen kunnassa. Laji on suhteellisen helppo havaita, koska sen valkoinen olemus loistaa kauas. Voidaan hyvinkin puhua invaasiosta. Moni kunta on saanut jalohaikarasta ”uuden lajin”.

Harvinaisuuksia on nähty mukavasti syksyn aikana. Rarisyksyn aloitti nuori punajalkahaukka, joka ilahdutti 28.8. Orimattilan Haikulassa. Luhtikylässä havaittiin arosuohaukka 31.8. ja 3.9. Sysmän Karilanmaalla toinen yksilö.

Heinäkurppia on havaittu normaalivuosia kehnommin – vain kaksi havaintoa. Johtuneeko siitä, että perinteiset heinäkurppapellot ovat olleet veden vallassa.

Syksyn huippuharvinaisuus – tiiralokki muutti Asikkalan Vääksyssä 11.9. kadoten Kajaanselän lokkipaljouteen. Kajaanselällä lenteli samaan aikaan noin tuhat kalalokkia ja 134 pikkulokkia, eikä lintua onnistuttu löytämään uudestaan päivän aikana. Samassa paikassa 20.9. muutontarkkailijoita ilahdutti yksinään muuttanut nuori kiljuhanhi. Edellisestä muutolla nähdystä luonnonvaraisesta kiljuhanhesta ehti kulua 16 vuotta.

15.9. Kärkölän Maavehmaalta löytyi punakottarainen, joka kuitenkin häipyi paikalta kottaraisparven mukana. Ilmeiseti sama yksilö löytyi myöhemmin iltapäivällä Hollolan Tennilästä. Punakottarainen oli uusi laji kummallekin kunnalle.

Taigauunilintujen runsas syysesiintyminen on jatkunut Suomessa edellisvuosia mukaillen. Päijät-Hämeen vuoden ensimmäiset yksilöt nähtiin 18.9. Asikkalan Pirppulassa. Lisää on varmasti tulossa, sillä luvassa on suotuisia tuulia idän ihmeille seuraavan viikon ajaksi.

Muista mielenkiintoisista havainnoista mainittakoon vielä 11.8. Päijänteellä nähty pulmussirri, 19.9. Asikkalan Vääksyssä muuttanut nuori mustatiira ja 11.9. Mäntyharjulla nähty mustaleppälintu.

Alueharvinaisuuskomitea ja rariteettikomitea ei ole vielä käsitellyt syksyn harvinaisuushavaintoja.