Etusivulle > Uutiset > Loppusyksyn lintutilanne

Loppusyksyn lintutilanne

Ensilumi karkoitti muuttolinnut etelään tänä vuonna jo lokakuun lopussa. Talvea kesti silti vain viikon verran ja sää on ollut siitä lähtien hyvin vaihtelevaa. Valkoposkihanhien massat lähtivät, mutta pelloilla voi edelleen nähdä kanadanhanhien ja laulujoutsenten kerääntymiä. 

Lauhan sään takia järvillä on nähty vielä marraskuun lopussa pieniä määriä tukkasotkia, lapasotkia, alleja, mustalintuja, pilkkasiipiä, uiveloita ynnä muita vesilintuja. Suurin isokoskelolautta nähtiin 1.11. Hollolan Kutajoella. Parvessa kalasteli noin 2100 isokoskeloa. Suurimman huomion sai kuitenkin 7.–13.11. Lahden Enonselällä pyörinyt pikkuruokki. Edellisestä Päijät-Hämeen pikkuruokkihavainnosta ehti kulua 15 vuotta. Pikkuruokkeja on havaittu yhdistyksen aluella kaiken kaikkiaan kahdeksan yksilöä.

Muitakin arktisia harvinaisuuksia on havaittu – ensimmäiset muuttavat pikkukajavat nähtiin eteläisellä Päijänteellä lokakuun lopulla ja seuraavat marraskuun loppupuolella. 22.11. Asikkalan Vääksyssä nähtiin jopa viisi muuttava pikkukajavaa, joukossa myös yksi aikuinen lintu. Monesta ”rissasta” saatiin etukäteen varoitus Keski-Suomen harrastajilta, Kuhmoisten Tehinselän suunnalta. 

Nuoria aroharmaalokkeja on nähty Kujalan jätekeskuksella mukavasti useita eri yksilöitä. Havainnot saadaan ilmoitettua myöhemmin kun valokuvat on saatu analysoitua tarkemmin. 

Muista harvinaisuuksita mainittakoot  14.10. Lahden Rälssinkalliolla ja 21.10. Ruoriniemessä nähdyt tunturikiurut.

Syskyn mielenkiitoisin ilmiö näyttäisi olevan hiiripöllöjen vaellus. Muutaman vuoden takainen vaellus tuntuisi toistuvan tänäkin talvena. Suurin osa hiiripöllöhavainnoista on painottunut maakunnan eteläisiin osiin, mutta ilmiö saattaa johtua vain havainnoinnin painottumisesta etelään. Havaintotoimikunta pyytää ilmoittamaan hiiripöllöjen havaintopaikat ja kellonajat  mahdollisimman tarkasti Tiiraan.

Marjalintutalvesta näyttäisi tulevan hiljainen, sillä pihlajanmarjasato alkaa olla syöty. Tilhiä on ollut liikkeellä vain vähän, mutta räkättirastaita on nähty vielä runsain määrin.

Vuodenaikaan nähden peippoja ja järripeippoja on nähty runsaasti muun muassa Lahdessa Kujalan jätekeskuksen tuntumassa.

Alueharvinaisuuskomitea ei ole vielä käsitellyt havaintoja.

Pikkuruokkikuva ©Petri Koivisto