Etusivulle > Uutiset > Lintujen syysmuutto monipuolisimmillaan

Lintujen syysmuutto monipuolisimmillaan

Lämmin syksy on jarruttanut lintujen syysmuuttoa hivenen. Kylmänpurkauksia ei ole vielä nähty ja muutto on jatkunut tasaisena poutaisessa säässä. Nyt rannoilla ja pelloilla voi nähdä monipuolisesti eri lintulajeja – vesilintuja, petolintuja, kurkia, rastaita, pääskyjä, kirvisiä. Pajukoissa piileskelee tiltaltteja, hernekerttuja ja hyvällä onnella voi löytää vaikkapa sinirinnan. Joitakin myöhäisyysennätyksiä on jo tehty: 4.9. Orimattilan Artjärvellä havaittiin vielä viitakerttunen. Myös 9.9. Lahdessa rengastettu pensassirkkalintu ja 8.9. Orimattilan Luhtikylässä viivytellyt pikkutylli ovat myöhäisimpiä havaintoja.

Monet vesilinnut ovat aloittaneet muuttonsa. Syyskuun alkupuolella on Päijät-Hämeessä havaittu mukavasti mustalintuja, haapanoita, jouhisorsia ja lapasorsia. Myös ensimmäiset metsähanhi- ja sepelhanhiparvetkin on jo nähty muutolla.

Jalohaikara yleistyy vuosi vuodelta. Päijät-Hämeessä on havaittu syksyn aikana jo toistakymmentä yksilöä. Padasjoella on parhaimmillaan nähty neljän ja Orimattilan Artjärvellä viiden linnun parvet.

Petolintujen muutto on myös päässyt vauhtiin. Aikuisten mehiläishaukkojen meno pyörähti käyntiin heti lyhyen epävakaisen jakson jälkeen 29.8., jolloin Asikkalan Näkkimäellä muutti 47 mehiläishaukkaa. Arosuohaukoista ja lajilleen määrittämättömistä sirosuohaukoista on tehty syksyn aikana kymmenisen havaintoa (osa ehkä samoja yksilöitä).

Harvinaisemmista syksyn lajeista mainittakoot viitisentoista merikihuhavaintoa Asikkalasta, Lahden Kujalan jätekeskuksen 2 aroharmaalokkia, 31.8. Orimattilan Kuivannolla nähty punajalkahaukka, Lahden Ankkurissa 14.–15.8. pistäytynyt pulmussirri, Hollolan Messilässä 6.–7.9. nähty luotokirvinen (uusi laji Hollolalle), 17.8. Orimattilan Artjärvellä rengastettu nuori kirjokerttu ja Asikkalan Pulkkilassa 21.8. nähty punakottarainen (uusi laji Asikkalalle).

Idän suunnalta puhaltaneet tuulet eivät toistaiseksi ole tuoneet Päijät-Hämeeseen enempää harvinaisuuksia, mutta sään muuttuesssa epävakaisemmaksi lähiviikkoina voisi puistoista ja ruovikoista löytyä muun muassa taigauunilintuja ja pelloilta taasen heinäkurppia tai isokirvisiä.

Aluerariteettikomitea ei ole vielä käsitellyt kaikkia syksyn harvinaisuushavaintoja.

Kuva: Luotokirvinen Messilässä © Petri Rantanen