Etusivulle > Uutiset > Kevättalven lintutilanne

Kevättalven lintutilanne

Kevät alkaa olla ovella ja pian saapuvat Päijät-Hämeeseen ensimmäiset muuttolinnut: harmaalokit, mustavarikset, telkät ynnä muut aikaiset saapujat. Joitakin kevään ensimmäisiä merkkejä on toki jo nähty. Vuoden ensimmäinen pulmusparvi nähtiin Orimattilan eteläosissa 13.2. Pakkasjakson aikana havaittiin Orimattilassa myös uuttukyyhky, joka tosin lienee ollut talvehtiva yksilö. Artjärvellä nähtiin 10.3. kolme tunturikiurua.

Mennyttä lintutalvea voisi kutsua perinteisen hiljaiseksi. Joitakin valopilkkuja sentään nähtiin. Joulukuusta lähtien pelloilla risteili jopa yli tuhannen yksilön urpiaisparvia. Vielä 13.1. Hollolan Metsäkulmalla havaittiin noin 3000 urpiaisen parvi. Myös järripeippoja nähtiin mukavasti läpi talven. Pikkukäpylintuja ja isokäpylintuja on ollut liikkeellä ja aikaisina pesijöinä ne aloittelevatkin jo pesintäpuuhia.

Merikotkien talvihavainnot lisääntyvät vuosi vuodelta. Joulukuussa Päijät-Hämeestä ilmoitettiin Tiira-lintupalveluun noin 30, tammikuussa noin 20 ja helmikuussa reilut kymmenen havaintoa. (osa havainnoista koskee samoja lintuja) Muita talvikaudelle (joulu–helmikuu) harvinaisempia lajeja olivat mm. merimetso, sinisuohaukka, västäräkki, rautiainen, mustapääkerttu, peukaloinen, nokkavarpunen, taviokuurna ja pajusirkku. 

Hiiripöllöjen vaellus osoittautui jälleen laajaksi, mutta ei noussut samanlaisiin mittoihin kuin muutaman vuoden takaisessa invaasiossa. Kooste hiiripöllöjen vaelluksesta julkaistaneen myöhemmin. Myös muita nälkiintyneitä pöllöjä on näkynyt maastossa kehnon myyrätilanteen takia. Tilanne ei ole juuri innostanut lintuharrastajia pöllöretkille. Pimeän ajan retkelle kannattaa silti lähteä, sillä soidinaktiivisuus lisääntyy ilmojen lauhduttua. 

Nyt kannattaa myös lähteä kulkemaan tikkametsiin. Kun malttaa kuljeksia metsässä hiljakseen ja pysähtyä välillä kuulostelemaan, voi löytää nakuttelevan tai rummuttavan pohjantikan tai valkoselkätikan.

Kuvassa pulmusia. Kuva: © Petri Koivisto