Etusivulle > Uutiset > Kevätmuuton ensiaskeleet otettu

Kevätmuuton ensiaskeleet otettu

Ensimmäiset kevätmuuttajat on havaittu Päijät-Hämeessä, vaikka menossa on vasta helmikuu. Ensimmäiset muuttolinnut löydettiin tuttuun tapaan Orimattilasta. Perjantaina 21. päivä Kuivannolla havaittiin kevään varhaisimpiin muuttajiin lukeutuva uuttukyyhky ja maanantaina 24.2. saman lajin kaksi yksilöä löydettiin Kaldeasta. Maanantain muuttolintuihin kuuluivat myös Pennalassa havaittu kiuru ja Kurunkulmassa nähdyt kolme töyhtöhyyppää.

Töyhtöhyypän ja uuttukyyhkyn osalta havainnot tekevät uudet saapumisennätykset. Tätä ennen aikaisin keväthavainto töyhtöhyypästä on tehty 4.3.1995 ja uuttukyyhkystä 29.2.2008. Edellisetkin ennätykset olivat Orimattilasta. Sen sijaan kiurun saapumisennätys on 11. helmikuuta vuodelta 1989, jolloin Hollolassa nähtiin neljä yksilöä. 

Aikaisiin muuttajiin kuuluvia harmaalokkeja on leudosta talvesta johtuen nähty Päijät-Hämeessä pitkin tammi-helmikuuta ja kalalokistakin on helmikuulta muutama havainto. Myös vesilintuja kuten telkkiä, isokoskeloita ja joutsenia on havaittu maakunnan sulapaikoilla koko talven, mutta uusia yksilöitä ilmestynee näille paikoille säiden pysyessä lämpiminä.