Etusivulle > Uutiset > Kevään lintutilanne

Kevään lintutilanne

Helteiset ja lämpimät päivät ovat jouduttaneet kevään ja muuttolintujen saapumista Päijät-Hämeeseen. Arktisten vesilintujen muutto on myös lähtenyt käyntiin ja järvien selillä voi juuri nyt nähdä alli- ja mustalintuparvia sekä pilkkasiipiä ja lapasotkia.

Itäiset ja eteläiset tuulet toivat laululinnut Päijät-Hämeeseen hieman normaalia aikaisemmin, mutta saapumisennätyksiä ei ole aivan rikottu. Muun muassa tervapääsky 5.5., kultarinta 8.5. (toiseksi aikaisin havainto), ruokokerttunen 3.5., viitakerttunen 12.5. (toiseksi aikaisin havainto), rytikerttunen 7.5., pensaskerttu 3.5., lehtokerttu 10.5., idänuunilintu 12.5. ja punavarpunen 11.5. saapuivat normaalia aikaisemmin.

Harvinaisuuksia on nähty melko niukasti, vaikka tuulet ovat olleet suotuisia. Harvinaisimpia lajeja ovat olleet ristisorsa 4.5. Kärkölän Marttilassa, mandariinisorsa 8.5. Orimattilan Luhtikylässä, Lampiviklo 3.5. Orimattilan Pasinassa, reviiriä pitävä mustaleppälintu perinteisellä paikalla Lahden Sopenkorvessa ja rastaskerttuset Lahdessa, Hollolassa ja Asikkalassa. Petolinnuista parhaimpia havaintoja ovat olleet haarahaukat Sysmässä, muuttavat niittysuohaukkakoiraat 8.5. Orimattilan Pasinassa ja 10.5. Asikkalan Kuurnamäellä, kiljukotka 12.5. Orimattilan Luhtikylässä, mahdollinen pikkukiljukotka (kiljukotkalaji) 16.5. Asikkalan Kuurnamäellä sekä viime katsauksessa mainitsematta jäänyt arokotka 14.4. Nastolan Notkossa.

Kuva: Kultarinnat saapuivat tänä vuonna Suomeen aikaisin. Kuva © Petri Koivisto