Etusivulle > Uutiset > Kevään lintutilanne

Kevään lintutilanne

Viimeisten viikkojen aikana lintujen kevätmuutto on edennyt tavanomaiseen tahtiin. Järvien jäät saivat kyytiä vapun tienoilla. Myös tulvat ovat alkaneet pienentyä, mutta pelloilta löytyy vieläkin sopivia tulvalammikoita kahlaajille ja vesilinnuille. Sateinen ja epävakainen sää on pitänyt huolen, että linnuille tärkeät levähdysalueet eivät ole päässeet kuivahtamaan. Vesilintujen päämuutto käynnistyi hieman edellisvuosia myöhemmin, koska yöpakkaset pitivät pitkään sopivat kerääntymisalueet jäässä. Kerääntymät ovat olleet tavanomaisia. Muun muassa taveja laskettiin Porvoonjoen tulvilla Orimattilan ja Pukkilan rajalla parhaimmillaan noin 500 yksilöä. Joitakin ennätyksiä on silti rikottu: 20.4. Asikkalan Pulkkilanharjulla laskettiin 34 paikallista kaakkuria, joka on alueemme suurin kaakkurien kevätkerääntymä. Myös 24.4. Hollolan Kutajärvellä laskettu 60 uivelon kerääntymä on historian suurin. 

Ensimmäiset pajulinnut saapuivat aikaisin. 14.4. Orimattilan Kurunkulmalla laulanut lintu rikkoi edellisen saapumisennätyksen neljällä päivällä. Myös kirjosiepon, törmäpääskyn ja kehrääjän ensimmäiset saapujat ovat kolkutelleet saapumisennätysten rajoja.

Harvinaisemmista havainnoista mainitsemisen arvoisia ovat neljä havaintoa liejukanasta Lahdessa, Hollollassa ja Heinolassa, 20.4. Asikkalan Pulkkilanharjulla havaittu haahkapariskunta, 15.4. Artjärvellä nähty jalohaikara, harjalintuhavainnot Orimattilasta 16.4. Lahdesta 26.4., viisi havaintoa pienistä mustapyrstökuiriparvista sekä pitkästä aikaa alueellamme nähdyt viiksitimalit Sysmän Virtaalla 27.4. 

Suomessa on tänä keväänä nähty runsaasti arosuohaukkoja ja sepelrastaita. Tähän mennessä Päijät-Hämessä on havaittu 7–8 arosuohaukkaa ja 8 sepelrastasta.

Kuvassa Liro © Petri Koivisto