Etusivulle > Uutiset > Kevään lintutilanne

Kevään lintutilanne

Lintujen kevätmuutto lähti todenteolla käyntiin 5.4. kun saman päivän aikana nähtiin jo useamman lajin ensihavainto. Sepelkyyhkyjen ja töyhtöhyyppien määrät ovat lisääntyneet. Västäräkit, niittykirviset ja kiurut ovat yleistyneet ja laulujoutsenten ja kurkien pieniä muuttoparvia on näkynyt taivaalla. Metsänlaidoissa laulaa jo peippoja ja punarintoja yleisesti. 5.4. Havaittiin myös muutama todellinen yllätys. Lahdessa Polttimon sulan talvisissa maisemissa pistäytynyt räystäspääsky paransi saapumisennätystä kahdeksalla päivällä. Normaalisti ensimmäiset pääskyjen joukot saapuvat Päijät-Hämeeseen toukokuun alkupuolella. Orimattilan Artjärvellä nähty suokukko saapui sekin neljä päivää edellistä ennätystä aikaisemmin. Muutama päivä myöhemmin 9.4. Artjärvellä nähtiin myös haarapääsky (saapumisennätys 4.4.1992).

Petolintujen muutto on myös pyörähtänyt käyntiin. Asikkalan Kuurnamäellä havaittiin 10.4. jo 31 muuttavaa hiirihaukkaa ja 29 varpushaukkaa. Sinisuohaukkoja, ruskosuohaukkoja, piekanoita ja sääksiä on myös nähty muutolla.

Laulujoutsenia ja muita vesilintuja on jo kerääntynyt Orimattilan perinteisille tulvapaikoille Pukkilan rajalle sekä Artjärven alueelle. Lähipäivinä odotellaan metsä- ja tundrahanhiparvien kasvavan monituhatpäisiksi.

Joinakin keväinä pulmuset muuttavat huomaamatta alueemme yli lappiin, mutta tänä vuonna pelloilla on nähty useita isoja pulmusparvia.

Harvinaisemmista lajeista mainittakoot lapinpöllöhavainnot Asikkalasta, Lahdesta ja Orimattilasta. Liejukana pistäytyi Lahdessa Ali-Juhakkalan puhdistamon altaalla 9.4. Sepelrastas muutti Asikkalassa 7.4. ja kovaa vauhtia ylestyvä jalohaikara nähtiin Orimattilassa 8.4.

Kuvassa töyhtöhyyppä lumisateessa © Petri Koivisto